Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, April 28, 2011

Our precious is a big girl now

Salam semua..

Lama je tak update blog ni.
April is very special for us.
Maryam was born in this month. 
I still remember when I was discharged from hospital, cherry blossoms were everywhere
Cantik sangat.. (^_^)


We decided to celebrate her 1st birthday only between 3 of us.
We thought that 1 year old is still too young for Maryam to appreciate a birthday party.
So we just want to spent our quality time together with her..
We brought her to the Soft Toy Play Area in Glasgow. She really loves it!
We noticed that she easily makes new friend. She is sooo adorable..
Bought her few gifts that she needs it.
But the one is more practical gift that we bought for her is..

A NEW CHEST DRAWER


hehe..her cloths are beranak pinak sampai tak cukup tempat..


Because tak jadi nak g Paris sbb visa Maryam lum dapat lagi 
n teringin sangat nak bwk Maryam jalan2..
so we went to Newcastle during Easter break.
spent 2 nights at here
and you know what Maryam is really happy when we checked in to our room
I mean really2 happy!!!!!
Siap terkinja2 atas katil lg..hehehe 
Mummy gembira sangat bile tengok Maryam happy
Katil is really huge
Muat kami bertiga tanpa perlu tido bentuk L lagi
And tilam dia really2 comfy sampai Mr Amien tanak bangun dari katil..hikhikhik
Kesimpulannya, percutian kali ni mmg refresh and relax!

Few updates about lil Maryam:
She can walk now.Really fast.
She talks a lot..mcm daddy dia..hikhikhik
She can bye bye
She can salam n cium tangan

She loves bird very much.
She can say bird, buah, mama, papa, baba, nene, daddy,nak, dah, no, yes, one, two three,
and banyak lagi..but still not mummy..mmmmmm

She loves to dance
She loves to wear new dress. Good dear. We can shop together then (^_^)
 And she really loves me!

To my beloved cutie pie,
Maryam
Happy 1st birthday to you
May Allah always bless you
Daddy and mummy will always love you
forever and ever




signature blog 



Saturday, April 9, 2011

1001 Aksi Maryam


















































 signature blog




Monday, April 4, 2011

Spring 2011 starts now!

Bunga mula mekar di mana2.
Park adalah tempat sesuai menikmati keindahan Spring di UK
Saya amat suka musim bunga. d(^_^)b
Maryam lahir pada musim ini.
Daffodil mula tumbuh ditepi2 jalan..
Cherry blossom mula mekar di taman2

























Tak sabar mak tengok tulip n rose! Jiran bawah rumah saya rajin menanam bunga =)


Saya paling suke gambar kat bawah ni....credit to Mr Amien sbb snap this lovely picture (^_*)




signature blog

Sunday, April 3, 2011

Berbasikal di Millport, Cumbrae

Ad hoc plan.
Hehehhe..
Ajak Mr Amin berjalan ke Cumbrae. 1 jam je naik train ke Largs dr Glasgow.
Pastu 10 minit naik feri
Pastu 5 min naik bas
Pastu sewa basikal n jalan2 kat pulau tu..hehehhe
Mmg enjoy.
Dari Glasgow siap2 bwk bekal nasi. so leh picnic kat sana.
Maryam pon cool je nek trailer..hehehhe
Enjoy pic kat bawah ni ye















































signature blog

Saturday, April 2, 2011

Saya kempunan Char Kuew Teow Penang kat Pasar Malam Bangi!!!

TERLIUR!!!!!!!!!




Pic taken from this link


P/S : Zeti, sila poskan CKT Penang dari Bangi bole???hehehehhehhe

signature blog 



Friday, April 1, 2011

PhD and Family

Ye Ummi..akak masih terhutang entri PhD ngan awk.. d(^_^)b

Key point is P.R.I.O.R.I.T.I.S.E

Bila dah ade family ni maksudnye kite ade lbh dari 1 t/jwb
1. ISTERI
2.IBU
3.STUDENT

Masa saya pregnant dulu, saya tak dibenarkan masuk lab langsung atas sebab keselamatan,jadi tak banyak pengalaman dapat dishare bila wat PhD masa peknen. Walaupun saya ketinggalan lbh kurang setahun, tapi saya anggap semua tu ada hikmah =) (saya leh jadi fulltime suri rumah, asah skill memasak, tdo lebih, tunggu Mr Amien balik..hehhee)

N now bile dah ade Maryam n hampir setahun dah usia Maryam.. perjalanan PhD saya semakin mudah..masa awal2 dulu masa umur Maryam 2-8 bulan mmg susah sket..kadang2 saya terpaksa skip tak datang lab..lbh2 lagi masa Maryam sakit nak tumbuh gigi..ish3...mmg haru...tapi sekarang bile Maryam dah besar..alhamdulillah..nak jaga dia pon makin senang..so lbh banyak masa saya luangkan di lab.

Anyway, pe pon saya tetap prioritise kan family first then my study.

Cth: kalau Maryam sakit, saya tak datang lab.
Cons: keje lab tertangguh.
Overcome:datang lab wiken.spend 3 non distracted hours so that leh finish kan keje.

Saya lbh selesa keje 5 jam tanpa henti n tanpa gangguan (cam FB,email,online shopping) compare 8 jam datang lab tapi tgk internet, sembang lama2 ngan member..

Always plan my weekly work in the lab. and try to finish it.

1 more thing, partner MESTI memahami situasi .kadang2 balik lambat.kadang2 tak masak.kadang2 keje wiken..
Support dari partner amat penting!



signature blog