Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, April 28, 2010

New Record

yeah...arini maryam cipta record baru. she woke up at 3.00 am and just slept at 7.00 am..
Amien dan saya???

E.X.H.A.U.S.T.E.D




Tuesday, April 27, 2010

Jadual Breastfeed Maryam

Buat masa skang ni jadual breastfeed Maryam approximately every 3 hours (1 hari dalam 6 kali Maryam akan menyusu)

1. 9.00 am (1st round)
10.00 am - 1.00 pm she will sleep

2. 1.00 pm (2nd round)
3.00 pm-6.00 pm she will sleep (Mommy pon akan tido sekali)
During this session selalunya Maryam takkan tido terus. Dia akan ajak kita sembang2 ngan dia. Kalau tak sembang mesti Maryam nangis. I noticed this sbb everytime saya pangku Maryam sambil tengok my laptop mesti dia bising merengek. She want my attention. So selalunya saya spend about an hour nak sembang2 ngan Maryam and cuddle her until she sleep again...

3. 6.00 pm (3rd round)
7.00 pm-10.00 pm she will sleep
Time ni Mommy still energetic n 'normal' lagi

4. 10.00 pm (4th round)
11.00 pm - 3.00 am she will sleep (Mommy and Daddy akan tido jugak)

5. 3.00 am (5th and 6th round)
Ni yang session paling kritikal. Mommy akan breastfeed Maryam 2 times ( interval tu dia akan siap poo lagi. pastu tanak tido.) maryam nak ajak sembang-sembang. Usually this session mmg daddy dia akan take incharge. daddy dia yang akan sembang2 and layan Maryam.Mommy dia akan jadi cam Zombie je time ni..bangun bile Amien cakap "Mommy, Maryam is hungry mommy".. Pas dah siap breastfeed tu Amien akan amek balik and cuddle our little Maryam sampai dia tertido. Zillion thanks to Amien sbb really supportive and understanding. Without him, I am 100% sure that I can't cope with Maryam.

3.00 am- 5.00 am ( Mommy akan tido while daddy akan jaga Maryam yang tanak tido)
5.00 am-6.00 am ( Mommy akan bangun so that daddy leh tido sampai pagi)

6.00- 9.00 am she will sleep

So, in the end what I would like to point out, bila kita dah ada baby ni, we need to learn and adapt with her lifestyle. Especially bile kita breastfeed. It is really2 demanding. We need to prepare ourself mentally and physically. Skang ni baru la paham pengorbanan mak saya yang besarkan saya. Patutlah Allah SWT meletakkan ibu pada darjat yang tertinggi selepas Allah SWT dan Baginda Rasulullah SAW dan 3 kali ganda lebih dari seorang ayah. Oleh itu, saya akan cuba gembira n enjoy menjadi Mommy Maryam.

Note : Sekiranya daddy ada ketika itu, daddy la yang akan menukar nappies Maryam. Saya hanya buat bile Amien tiada di rumah. Thank you Daddy.....MUAHHHHHHSSSSSSSS..........

Maryam's 1st Outing wif her Grannny

Maryam had her 1st outing last week wif her Granny. (mak dia nak ikot sbnrye tapi takleh kuar lagi.huhuhu).
Both of them pegi jalan2 kat Alexandra Park that just a few mins dari umah kitorang. so kirenye Maryam dah tgk bunga bloom earlier dari mommy dia! uwa!!!! saya pon nak tengok gak... (taper2..1st May- 2nd May ni saya dah leh kuar jalan2...kitorang nak g mana??tungguuuuu.................hehehehe)

Saya tidak mau membebel pjg2...u all sume enjoy k tgk gambar Maryam n Granny g park!












Monday, April 26, 2010

template baru.

Comei kah template baru blog kami ini??
hehehe.....


Zara Maryam bile tido.....

Gambar kat bawah ni disnap time our princess tgh tdo. ni mmg trademark Maryam bile tido..macam tgh agkat takbir la plak kan.. =)

Anyway, malam tadi sampai pagi ni Maryam susah sangat nak tdo..tak lena..tak sehatkah dia???uwa!!!!!!!!!





Sunday, April 25, 2010

Song For My Love; Mr Amien




Saya chentakan awak sangat2.................
THIS I PROMISE YOU SAYANG...................

(Tahap jiwang peringkat maximum..Mr Amien skang tgh kat Uni lagi siapkan assignment.Gambate sayang!!!!)


Our Zara Maryam @ 2 weeks...



Hola!!!!!!!!!!!!!!!!

Ini adalah gambar Zara Maryam yg berumur 2 weeks.
Our little princess ni suke berkeru dahi (macam daddy dia)..hehehe
Rasa2 Maryam ikot muka daddy ke muka mommy?hmmmm...........



Nota: kpd Atuk dan nenek serta maklong ya, paklong, paklang n maklang, Auntie Zetty, Auntie Zeffa n Pakcu juga kak Sara kat kampung Sekinchan , Maryam teringin la nak jumpa.....

Maryam dah jumpa Granny yang vogue!!next week lak Auntie Sha dr Germany lak nk visit Maryam. Yeay!!!tak saba nk jumpe.

Baba, Papa long, Uncle Adee, Uncle Yan n Mama ET bile nk jumpe Maryam ni....


Kawan2 melawat baby kenit Maryam

Thanks to all my friends yang sudi melawat Maryam dan saya whether when we were in the hospital or back home. Lawatan anda semua amat kami hargai!!! (*_^)










Note:  Kepada Ibuhannah n Sophie & Mr Kolget terima kasih banyak2 sbb visit kami bersama lauk tengah hari.hehehe. n thanks a lot sbb ajar kami cara nak mandikan baby..huhuhu..berguna sangat untuk Amien dan saya yang masih baru belajar ini. (*_*)



Friday, April 23, 2010

Video Pertama aksi Maryam




To all families and friends...

Please enjoy watching Maryam smiling!!!


Apa saya buat bile tgh breastfeed Maryam??

Huhuhuu....

Bile saya tengah breastfeed Maryam..saya akan on my Lappy n log on ke www.tv3.com.my utk layan cite ADAMAYA.huhuhuhu..suke cite tu..

At the beginning, cite tu ade adapted sket2 dr muvi I'm not Single (I bet it was from the same production company) yg mana saya suke muvi itu. But then after 11 episodes saya pon tatau what's next. tu yang sonok nak tengok..hehehe



Anyway, a very good husband is like ADAM. Responsible, sensible, tolerate, caring, lovable. So kalau nak cari calon suami, carila cam ADAM k. I am very2 lucky because I already found one and he is BETTER than ADAM.

Marriage life is not as simple as we thought. Kene banyak tolak ansur, saling memahami, sayang menyayangi, menerima kelemahan pasangan masing2 n banyak lagi. n saya pon banyak lagi kena belajar.

Pe pon saya tak sabar nak tgk the next episode. 
hehehe...FYI, itulah yang saya buat bile saya tengah breastfeed Maryam..

n saya suke sangat lagu dalam drama ni...sedap didengar..





Thursday, April 22, 2010

Mission 100410 (Part 2)

hehehhehehe...kite sambung k drama ni. saya ade free time arini sbb Granny bwk Maryam jalan2 g park.huhuhu.

Anyway, after dah amek epidural tu...mmg la tak rase sakit contraction.huhu.HIGHLY RECOMMEND kepada first mommy yang takut cam saya ni.hehehe.MMG membantu sangat2. cume de rase  pressure kat bahagian punggung je. tu pon tak sakit sgt.stil leh tahan. But the problem is baby dlm perut tu asik SLEEPY je memanjang and my contraction lak too frequent and too short. so tak sempat nak stresskan baby tu. n lagi satu suppose nye position baby adalah ANTERIOR (muka baby menghadap belakang) cam gambar bawah ni


ANTERIOR POSITION

Tapi baby dalam  womb ni bukan dalam position Anterior tapi dalam position POSTERIOR (sama ada muka baby menghadap depan atau sisi kanan atau sisi kiri.)


POSTERIOR POSITION

Oleh sbb baby dah engaged lama sangat, pastu dilation lak only 8 cm after several hours n baby is sleepy n lagi2 position baby dlm keadaan posterior MAKA..................... doctor pon wat keputusan utk wat 
..
...
..
...
...
..
...


C-SECTION. 

WHAT?????????????????????????

C-Section???? tak penah terlintas kat pikiran ni nak dibedah. cane ni?selamat ke?dah la saya tak baca ape2 pon pasal c-section ni (bajet bersalin normal la tu). So my advise kat mommy to be please baca sume option of delivery so that u can prepare youself mentally and physically. jangan jadi cam saya. nak gelabah pon dah tak sempat. cume kena redha jela kan.

So again, anaesthetist pon kene inject local anaesthetic drug kat saya tapi time dia inject tu saya dapat rasa basah kat belakang saya. so saya cakap la camni kan

 Saya : I think I can feel wet.
Anaesthetist: It is not wet, it is cold. You feel cold right?
Saya : No, I think it is wet
Jen : Perhap better we take a look.

So Jen pon angkat le badan saya utk check n they all discover that it is true yang mmg basah which mean ade leakage. Nasib baik le saya mengadu basah n Jen pon insisted nak check belakang badan saya kalau tak pe la jadi kan........ So they need to re-do again utk process injection anaesthetic drug (they all buat kat operation theatre........)

So by 2 pm camtu ( saya pon dah tak ingat waktu........) saya pon kene dibawak ke operation theatre n Amien leh ikut saya masuk dalam utk bagi semangat. Sesampai je dalam bilik tu saya kene duduk utk diinject pastu after 5 min anaesthetist pon check sama  ada drug tu berkesan ke tak. Check2 kaki kiri saya mmg dah numb sbb nak angkat pon takleh tapi kaki kanan still leh angkat even after 15 min. But they all proceed je sbb bile anaesthetist tu sembur sumting yang sejuk (saya pon tak ingat pe ntah tu.alcohol kot) saya tak rase  pe2 pon kat kaki kanan.

Tak ingat bape orang yang operate saya tapi Amien setia berada disamping saya, pegang tangan saya kuat2..bagi semangat. (mmg takut time tu. tawakkal kpd Allah je) n Jen pon sama gak..setia tunggu kat situ. De la terasa perut di potong tapi tader la rase sakit. cume time they all nak bukak lebih besar, saya mmg rasa sangat SAKIT bahagian kanan n saya jerit.......................................

PAIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pas dengar saya jerit tu cepat2 doctor2 stop operate n decided nak bagi general anaesthetic (maksudnye saya takkan sedar while they do their work). Oleh itu Amien diminta keluar. n Jen still lagi kat situ n siap cakap lagi kat saya "Dont worry my dear, I will always be here." Terharu gile lak sbb saya yang tak akan sedar ni pon, Jen stil nak bitau dia ade temankan saya.

N lebih terharu bile Amien still tunggu kat luar operation theatre even though dia leh tunggu kat waiting room ngan mama. Tapi Amien tetap nak tunggu saya. UWA!!!!!!!!!!!!!!terharu giler.........(ni yg wat saya makin cinta pada Amien)

So tepat 2.59 pm baby girl pon selamat dilahirkan. Jen pon tunjukla pada Amien n bitau baby ni akan dibawa kat waiting room with mama so kalau Amien nak g tgk baby kene tunggu kat sana. Tapi Amien tetap tanak berganjak.stil nak tunggu saya kuar dulu baru dia follow. Saya lak takleh kuar awal sbb condition saya kurang elok. Saya kehilangan 2000mL ( 2L) darah approximately 1 botol besar air Coke tu (orang kata banyak gak darah hilang tu). So lama gak saya dalam theatre tu. Pas saya dah kuar baru Amien ikot n mama yang jaga baby. Saya dimasukkan kat ward pe ntah utk pantau keadaan saya. Amien bitau lama gak saya tak sedar sampaikan baby minum susu pon Amien yang pegang baby.

Bile saya sedar2...Amien bitau saya yang we all dapat baby girl. Berat dia 3.458kg.hehehhe..berat gak anak saya ini.Syukur Alhamdulillah saya selamat. Semua selamat.....cuma saya masih lemah lagi.nak gerak pon takleh. nak kencing pon daalam urine bag je. Pendekkan cite 8 hari gak saya kat hosp (dari sblm bersalin sampai selepas bersalin) n mmg banyak pengalaman yang baru buat saya.

Anyway, terima  kasih kepada keluarga and rakan2 yang sentiasa doakan keselamatan saya n baby. N Amien n saya pon decided utk namakan anak kami :

ZARA MARYAM



yang bermaksud Zara = Puteri, Maryam = Ibu Nabi Isa. you can call her Zara or Maryam but Amien n I decided to call her Maryam.

Kepada Maryam, daddy n mommy amat2 sayangkan Maryam. Walaupon byk dugaan n drama sepanjang process labour ni , tapi it is truly worth to have you sayang...............MUAHSSSSSSSSSSS.....

XOXO

FINISHED


Monday, April 19, 2010

Drama of The Year : Mission 100410

As promised, saya akan menceritakan kepada u all what actually happened to me and Amien for almost last two weeks.

KRONOLOGI KEJADIAN

07/04/2010 (Rabu)

Saya  terjaga dalam pukul 6 pagi untuk solat Subuh. Bila saya pergi ke tandas, ade tompokan darah yang keluar. A bit mucosy..so i thought it is The Show and saya pon tak rasa sakit pape..sampai ke petang pon saya tak rasa pe2 lagi tapi darah still kuar and seem like fresh blood not like mucosy.

Oleh kerana risau, Amien asked me to call hosp untuk bertanya status saya. Selepas menerangkan semuanya, pihak hospital meminta kami datang ke hospital untuk assessment. Around 6 pm we arrived and the doctor did the assessment on me. Unfortunately, they don't know where the blood is coming from. N for safety, they asked me to admit to the ward. Maka saya pon terpaksa check in di ward 68 4 them to monitor keadaan saya.

on that nite, doctor telah datang menemui saya dan suggested that I need to be induced and I agreed. So the doctor telah memasukkan tablet melalui vagina untuk memulakan process induction. Selepas saya merasakan contraction ataupun water break, maka saya akan di masukkan ke labour room. however, after several hours, saya pon mula merasa a bit of contraction tapi tak kuat mana pon and the baby pon tak stress kat dalam perut tu. So, saya masih berada di ward 68.

08/04/2010 ( Khamis)

Saya masih boleh berjalan dan baby masih dalam keadaan tenang di dalam perut. Penghuni ward 68 pon banyak dah bertukar ganti tetapi saya masih setia di ward 68.hehehehe..the reason saya tidak dimasukkan ke dalam ward adalah kerana keadaan saya dan baby yang masih tegar dan tiada kekosongan labour room untuk saya di check in. Maka saya masih dalam waiting  list. (Nak check in labour room ni ikut priority case..)

09/04/10 (Jumaat)

Mama (my mother in law)  arrived at Glasgow and visited me at the hospital. Kak Ira , Hawa, Kolget n their daughters pon datang visit saya. Thank you very much to Hawa sbb masakkan nasi, ayam kurma n sayur campur n tak lupe kueh keria  untuk saya n Amien. Sedap sangat. Selain tu sempat gak saya merasa serunding buatan mak dari kampung..hehehehe..besh sangat2..

And still untill midnite saya dan baby masih sehat tapi emotionally saya makin stress. Imagine that dalam 10 orang gak yaang masuk ward 68 selepas saya dah di admit ke  labour room kecuali SAYA. Amat2 la tensi okeh. N still labour room were fully accomodated. So saya tader can lagi. At 3 am camtu,  midwife yang jaga saya pon nampak saya semakin stress so she suggested utk second tablet and I agreed. After 1 hour camtu saya rasa contraction yang lebih kerap every 5 min.. Uwa!!!sakit woo..cam sakit period pain tapi lebih sakit.huhu. bile midwife check..the contraction mmg more intense and cervix pon dah dilated 4 cm but the problem is BABY TAK STRESS ok. Dia relax je daalam womb tu. So saya takleh nak di admit ke labour room lagi.

Tapi sbb saya dah tak tahan sangat..saya pon start menangis n menangis n menangis sampai midwife tu annoyed kot..hehehe... and by 9 am saya pon di admit ke labour room. Amien and Mama pon temankan saya sekali dalam labour room dan midwife yang menjaga saya bernama JENNIFER ( dia amat baik sekali....uwa!!!terharu!)

Sampai je labour room, when Jen checked again it was dilated to 7 cm. Seem ade progress la kan. Sakit contraction mmg la .............................hush.............................. tp I felt a bit relief sbb using Entonox Gas ( ni rase cam high sket..hehehhe)...    

.
.
..
.
.
..
.
..
..
.

Cite panjang sangat la plak............huhuuhuhu

TO BE CONTINUED.............................................................






Saturday, April 17, 2010

I AM BACK!!!!!

Hola my families and friends!!!

Saya telah kembali muncul setelah Missing In Action untuk beberapa ketika. Ini sume gara-gara MISSION 100410 (ler...cam James Bond la plak kan..ekekekeke).

To all viewers, I will tell you all the dramas dalam MISSION 100410 ni  in the next entry k.

Anyway...saya semakin sehat dibawah jagaan Mr Amien dan MIL yang menjaga saya degan penuh kasih sayang... (jangan jeles okay...hehehhehe)

I am happy to be back!


XOXO


Sunday, April 4, 2010

Happy Birthday to Faroud!!!

Saya dan Amien nak ucapkan Happy Birthday kepada kawan kami yang baru je officially menjadi isteri kepada Mr Costa Rica iaitu tak lain dan tak bukan -------> Faroud!

Ucapan kami:

Semoga cepat-cepat tambah ahli keluarga!!!!!!!!!!!! 



Pasangan bahagia!!!


Movie Trailer: Lagenda Budak Setan

Sungguh tidak sangka yang Lagenda Budak Setan dah nak kuar filem kan!!! Teringat la plak zaman kat KUSESS dolu2 dok khusyuk mentelaah buku biologi novel Lagenda Budak Setan yang begitu tebal tu written by Ahadiat Akasyah.

Mesti syok tengok filem tu kan...saya teruja sebenarnye nak tengok. dahla pelakon dia besh2 sume2. n pendapat saya Fazura mmg sesuai jadi Katerina tu. Also terasa suwitt gandingan Farid Kamil ngan Lisa Surihani as Kasyah and Ayu cam dalam muvi I'm Not Single.

Anyway,of kos la  filem ni tak ditayangkan kat Glasgowkan.huhu..so kempunan le nampaknye saya nak tgk filem ni...huhuhuhu..

Because of that... to all my friends yang kipas susah mati Lagenda Budak Setan tu (you know who you are..hehehhe), sila la tonton filem ni utk saya k!!!

Lastly, enjoy the Movie Trailer!!