Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, December 23, 2010

I AM PROUDLY ANNOUNCING THAT STARTING FROM TODAY, 23 DECEMBER 2010 UNTIL 4 JANUARY 2011, I WILL BE A FULL TIME NANNY TO ZARA MARYAM ABDUL MUHAIMIN.





YEEEHAAAAAAA!!!!!!!



signature blog

Friday, December 17, 2010

The Most Adorable Reindeer Ever!





signature blog



Thursday, December 16, 2010

Mommy the Menace

Being a mother to Maryam is really enjoying.. (^_^)
and
Maryam as a child to Nurkhalida Kamal is never seem that easy.
Especially when her mommy is undertaking PhD study and have to work with various experiments in the lab.
Sometimes her mommy can be a little bit crazy.

Anyway, last week I noticed that Maryam developed a new feeling: FEAR.
But I wasn't sure so that I have designed few experiments to answer that question.
And what I did was
mmmmmm........ too long to explain so I recorded one of  FEW experiments... Enjoy watching!!!

 To Maryam's die hard fans : Pls forgive me..hehehhe  (^_*)








Thank God that Maryam has an over-protected father that always protect her from her crazy mommy..



signature blog

Wednesday, December 8, 2010

Currently we are in NARNIA

Yeah..We are in so called "Narnia" right now. Glasgow has become Narnia. With current temperature of -12 Celcius and blizzard last Monday, everything is white and frozen! Since Monday most of public transport services have been withdrawn due to the adverse weather. Public schools also closed and not forgetting Uni Strathclyde is also closed until today. (^_^)

To keep ourselves warm we need to switch on heather and eat extra frequently.  I gained weight, 2 kilo exactly.haha!!I eat rice like 5 times a day. hehe..so hungry meh...kena la makan kalau tak badan menggigil.hehe.

Imagining how would be our winter in Glasgow for  the next year make me want to book flight ticket back to Malaysia thou...nak lari dari kesejukan yang boleh merosakkan neuron2 otak yang menyebabkan diri ini menjadi lebih lembab daripada biasa.hehehehe...



Hujan salji di negara orang lebih baik hujan lebat di negara sendiri..hehehhe...



















signature blog 


Friday, November 26, 2010

BRAND NEW Ted Baker Boy T-Shirt For Sale!!!!!

Dear all,









 T-shirt for sale!!!!!


I would like to sell this awesome boy t-shirt by Ted Baker (new with tag).
I bought it sometimes last year when I was still pregnant (thought that my baby will be a boy).
It is for boy age 2-3 years and the colour is navy. 100% cotton so definitely suitable for hot weather!
I can guarantee it is NEW! (If you unsatisfied you I will return your money)
Retail Price is GBP 12.50 (RM60) but I will sell it for only RM45+free postage!
Only 1 PIECE! Hurry! First come first serve!
If anyone interested please email me at minnur_27@yahoo.com



signature blog 

London Trip 2010

Dear all,

Bile malas datang menyerang, maka blog pon bersawang.hehehe..
Anyway, let me share new updates from us.

1. Saya beraya Aidiladha bersendirian di Reading sbb pergi workshop kat Reading. So breakfast n lunch pon sandwiches jer...tiada lontong maupon rendang..
1st experience tido tanpa Maryam and the feeling is reaaalllllllly not nice. Saya tidak suke perasaan itu. Dapat tau dari Mr Amien yang Maryam takleh tdo semalaman n menangis je sbb tader mommy dia..sian kat my little angel.. =(
Nak jadikan cerita saya lupe bawak breastpump maka saya terpaksa pam manual guna tangan dan ia sangat memenatkan!hehehhehe...
Saya juga terhilangkan passport di Heatrow (sbnrnya saya tak pasan saya terhilangkan) until this one lady bitau yang pasport saya de kat Customer Service desk.hehe...cuai tahap gaban kan...bila sampai kat desk dia bitau pasport saya dihantar ke Gate 80 where flight to glasgow wll be departed. Time tu saya kat gate 8 ye dan tinggal 1/2 jam utk boarding!!! maka.........saya pon berlari pecut gaya 100 meter dengan boot..hehe...dah sampai kat gate 80 Alhamdulillah saya dapat balik pasport saya bersama boarding pass!!ALHAMDULILLAH!!!!!


2. Our best buddy, Mr Yus telah datang ke Glasgow from 15/11-18/11. Yay!!! hepi sangat kitorang dapat jumpe member Mesia. So Mr Amien la yang in charge utk Mr Yus hospitality kat sini memandangkan saya yang agak bz dgn phd. We hope that Mr Yus satisfied with our layanan..kalaau terkurang harap dimaafkan ye...

Mr Yus model hot 2010!!auwww!!!!


3. Then, on 18/11 all of us flew to London to meet Faroud (Mr Yus's wife) which is one of my besties while we were in KUSESS. Really miss her a lot!!!! This pregnant lady still looks gorgeous as always!tapi disebabkan kekangan masa saya hanya sempat berjumpe ngan faroud bebarapa jam je. Alhamdulillah dapat gak lepaskan rindu... =) We spent our quality and precious time lepaking in Starbucks memandangakan kat luar sangat sejukkkkkkk....here some pics of us

Maryam and I  with Mr & Mrs Gorgeous +Vogue

4. For me London =KL. super duper busy. hectic life. everyone nak cepat je..tapi the historic building mmg awsome!modern architecture pon stylo gile! Scenery kat Tower Bridge bile malam mmg sangat cantik.

We in London...


 We all sempat g Oxford Street > busy dari Bukit Bintang kalau kat Mesia. mmg havoc habis kat situ.ramai gilerrrrrr manusia!!!n bile malam je mmg cantik giler sbb Christmas deco kat sume tempat!!!!

 Oxford Street @ nite!!



5. Utk lodging lak..we all stay kat Malaysian Holiday Homestay kat Willesden Green (approx 12 min
 to London City by tube) and we are really feel like a home! de kitchen so kite leh masak2. de wifi utk yg nak berFB. bilik pon bersih, n siap de telekung n sejadah sekali okey! mmg rasa amat2 selesa. mmg amat2 di recommend utk sape2 yang nak stay kat London, The owner, Kak Ita pon very kind... =) And nak dijadikan cite upenye umah mama n bangjiz tinggal masa mama study kat London kat Wilesden Green gak. So kitorang pon semangat le mencari kawasan umah lama mama dulu kat Mora Road n we found it!!! YAY!!!!


Area umah mama dulu



Kat uni lama mama just opposite Madame Tussauds


5. And yang paling shockingnye adalah..... we found my emak's name HENDON in London!!!!hehehhe.....


Hendon Central in London!Awesome huh???

6. And update terkini ialah khas buat kipas susah mati Maryam..sila saksikan video Maryam ini (^_*)




  Itu saje updet kali ini..heehehehe.....












signature blog

Monday, November 8, 2010

New task for you; Daddy and Mommy!!!

Salam semua.
Ye. last wiken was another terrible and miserable wiken we ever had. Maryam gave us a new task and it is really challenging! and until now it is still ongoing.Aiyoo..cam zombie dah mommy and daddy ni dibuatnye..

Kepada kipas susah mati Maryam; kami ingin mengumumkan yang Maryam kini


@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@



 SUDAH ADA 2 GIGI!!



So, for the last 4 days Maryam sangat2 cranky. kalau tak sabar mau je anta pulang ke Mesia.hehehe..tapi sian sangat kat Maryam sakit sampai demam, batuk, selsema, muntah. And to be make it more dramatic, on Saturday night, we went to Emergency kat Western Infirmary sbb risau sangat temperature badan Maryam naik sampai 39C siap ngan muntah2, nangis kuat tak hengat!padahal dah bagi Calpol 2 hours before that. sepatutnye temperature tader le naik kan..Anyway...sampai je Infirmary, jumpe je Doc, temperature dah turun, siap leh gelak2 n lompat2 depan Doc sume..camne tu?????uwa!!!!!!Maryam, you are really a Drama Queen la!!!! Aiyo!!!what a hectic weekend you gave us Maryam... (^_^)

Kepada ibu bapa yang baru jadi ibu bapa: upenye challenging gak jaga anak nak tumbuh gigi ni..so u all kena banyak2 kan bersabar k...


P/S: Maryam skang suke gigit tangan mommy..hehehehe



signature blog 



Friday, October 29, 2010

Dear Maryam,

Mommy kena attend symposium kat Reading in November. Tapi mommy kena pergi sendiri..takleh bawak Maryam...lagi sedih sbb mommy kena pegi 1 day earlier..Camne Maryam nak tdo without mommy ni... (uwa!!!padahal mommy yg takleh tdo kalau Maryam tader..)

Baru dapat menyelami 1 perasaan baru : emak kena tinggalkan anak atas urusan kerja. sedih upenye... =(

Untuk hilangkan sedih, meh kite layan video Maryam join Bookbug session for the 1st time today @ Princess Square. Mommy sayang Maryam tau! (sedey lagi ni...)





signature blog 


Wednesday, October 27, 2010

Maryam's outfit time autumn ni..comelkan??hehehe


comelnye!!!!




mommy pon nak interframe..hikhikhik



Maryam sayang daddy!!!









signature blog

Tuesday, October 26, 2010

Sekarang Maryam suka makan/minum

1. White bread - boleh abis 2 keping sekali makan
2. Ikan mackerel goreng
3. Baby corn
4. Susu cokelat
5. Ape2 saje yg mommy dia makan..hehehehe

Sekian.


signature blog

Monday, October 25, 2010

1001 aksi Zara Maryam






signature blog

Thursday, October 21, 2010

Salam semua..

rindunye saya nak menulis blog ni..tapi dek kemalasan yg menebal  bersawang jugak le blog saya ni.
Anyway, Maryam dah 6 bulan.Alhamdulillah Maryam sehat n ceria tp nanges ttp kuat cam de microfon je kat sebelah
Suke bile tengok dia senyum..ilang je stress wat keje kat lab tu.

baju kami sepasang! thanks very2 much kat Auntie Sha sbb belikan baju kami ni. We loike!!


Mr Amien dah abis wat Master. Congrats to him!! (^_^) After 1 year with lot of obstacles, he finally made it. Alhamdulillah =)


And for myself is really2 busy with labwork. Terasa bersalah sangat2 sbb masakkan lauk kurang berkhasiat kat Mr Amien sbb tak cukup masa. Anyway, Maryam dah boleh isap susu botol so senang sket bile daddy jaga kat umah. Saya rasa sangat beruntung dapat husband yang sgt2 sabar jaga anak kami ni n actually lebih sabar daripada saya..

kecik2 lagi daddy dah ajar Maryam baca thesis.hehehhe

Weather kat Glasgow ni makin sejuk..membuatkan saya makin chentakan sama duvet saya..hehe..besh je kalau tidur... =) n lagi satu membuatkan saya cepat lapar.cepat sangat! Breakfast nasi. Lunch nasi. Dinner pon nasi..ish3...

Awal bulan aritu one of our friends, Imran, Myra n Nabila dah pon balik Mesia for good. Really miss Myra nye dessert!mmg sedap giler! Sempat attend makan2 kat umah Ayu kali terakhir sebelum balik. Hopefully we will keep in touch even though dah jauh ni.



Later on 7-10 Oct we received guests from Bangor, Azrul&family. Really happy sbb diorang sanggup menginap di rumah kecil kami ni.Happy to meet Auntie n Uncle n Farah. Pasni kalau kitorang g Bangor, kitorang singgah ye.. =)

Thank you for coming!! Azrul & Family


n lastly for Maryam's fan...
saksikan la video Maryam start makan solid food
hehe.








signature blog 



Tuesday, October 12, 2010

Ikut muka sape ek????

Rasa2 nye kan... Si Maryam ni ikot muke sape ek????
Tp yang pasti senyuman manis cam mommy dia.ahaks! (perasan sangat2 le tu)

Kepada peminat kipas susah mati Maryam...sila tgk video close up wajah Maryam ni ye..hehehhe..






signature blog

Friday, September 24, 2010

9 tahun 1 hari

Saya sudah berdating dengan Mr Amien selama 9 tahun 1 hari (^_^)
Happy 9th years anniversary dear! I Love you more and more.
This song I dedicated for you sayang...






“Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)

Terima kasih sayang kerana membimbing saya menjadi isteri yang lebih baik.. Semoga hidup kita sentiasa diberkati dan dirahmati Allah SWT.




signature blog

Thursday, September 23, 2010

Hola everyone,

First of all, nak wish congrats to my dearest bestfren, Miss Niena sbb dah selamat menjadi tunangan orang. Anyway, u look soooooooooooooo gorgeoous!!!! I loike dear. Dah macam nikah you.hehehe.





Really hope that I can attend your wedding next year! tapi....nak balik raya gak taun depan...Na, kawen le time raya...please2!!!!.........hehehehe...tapi kalau le takleh gak nak attend kan, Na, awk hanimun le kat sini. leh kite ronda2..g Europe pon okie gak..dah dekat dah..hehe..ayat pancing tu..saya leh jadi tourist guard awk.hikhik.

hehe. best pk kalau dapat balik mesia. beshnyeeee.....Maryam leh jumpe Baba, Granny, Nenek Uwan, Ayoh, Atok n Nenek, Uncle2 n Auntie2..kawan2 mommy..serius asik temimpi2 balik Mesia je skang ni.. Bur still not sure yet. sbb tak tau time tu kalau Mr Amien dah keje payah le plak nak cuti...kalau Mr Amien tak dapat cutikan...kite balik bedua la Maryam.huhuhuhuhu..leh tak???

Raya taun ni tak sempat nak invite kawan2 kat sini makan2..Mr Amien is extremely busy write up his dissertation while myself is really busy with my lab work. 6hrs non stop wat keje lab hari2 mmg le senang nak kuruskan badankan.ececece... (^_^) but...pity on Maryam..mommy xdpt nak tumpukan perhatian 100 percent kat Maryam...sedey sebenarnye ni.. Maryam, maafkan mommy ye....

Next month, we will receive guest from Bangor. Can't wait to have you n your family here. By the way, his name is Azrul. His wife n himself currently is doing PhD in Bangor Uni. He is lecturer in UnisZA. I met him during interview session with Prof Afendi. They will visit Scotland next month together with his parent. Kirenye bawak parent jalan2 le ni..sonok kan?hehehhe. I hope you will be happy and comfortable while staying in uor teratak kecil ini. =)

Next month olso nak plan jalan2 le..jalan2 sblm musim sejuk beku tak besh langsung menjelma.haha. i hate winter ekceli sbb kena pkai baju tebal2. Ingat nak pegi York visit Kak Fa, pastu g Newcastle visit kawan Mr Amien then lepak sehari kat Edinburgh kat umah Yorgos ke..hehe.sumenye pon nak terjah umah orang..tapi sume tu kena plan bile Mr Amien dah submit dissertation.

Next week saya akan de groupmate baru. =) Her name is Chiara. She is PhD student under RuAn olso. She is Filipino. Baru le tak sunyi sangat kat lab tu. de gak kawan nak besembang2..hehe.. Later Tome also will join us. She is from Nigeria.

Next week jugak saya kena submit 8 months progress report n baru perasan kena anta tu this week.haha.mmg kelam kabut le ni..

Okie la sume. Need to stop now. Nak solat subuh pastu nak tdo jap..sok nak g lab jap nak wat DPPH assay. GTG. ~~~da....





signature blog

Thursday, September 16, 2010

Zara Maryam 'Membaca' Buku

Salam Semua  :)

Best tgk video Maryam 'MEMBACA' buku ni..hiks..last2 kena selamatkan buku tu cepat sblm Maryam membuat cubaan nk 'MAKAN' plak buku tu..hehe..



signature blog

Salam Lebaran Buat Semua!!

Agak terlewat entri kali ini..apepon Mr Amien, Zara Maryam dan Saya ingin mengucapkan Happy Eid al Mubarak buat semua! Moga Aidilfitri kali ini disambut dengan gembira.

Tahun ni was the first time for us to celebrate Eid in Glasgow. The celebration was splendid I can say! All Malaysian were gathered @ Victoria Hall utk takbir, solat n khutbah raya.After that ialah makan2 time! hehe..menu utama nasi briyani+ lamb curry. laju je saya makan..hehe..as usual Mr Amien akan jaga Maryam..huhu..kasi can mommy makan dulu ye..

For the whole raya pertama, kedua and ketiga...we went to all open houses yang kitorang tau. hehe..leh makan2...beramah tamah n berkenalan..even though we all dah setaun kat Glasgow ni, tak semua Malaysian we all kenal..so time raya ni le kitorang nak berkenalan..

Anyway....dah lama kan saya tak apdet blog. sebenarnye bz, malas, tader idea n sume2 la...sori ye guys..
Antara berita2 yang leh dikongsi:


1. Saya dah start wat PhD project which require myself to work for 7 hours a day. penatnye...hish...tapi best gak sebab banyak yg saya belajar dari SV.

2. Mr Amien tengah bertungkus lumus settle kan MSc dissertation. He need to submit by 8 October 2010. After that we all plan nak having a short retreat but dunno yet nak g mana

3. Maryam dah start minum susu formula. poor her.susu saya dah tggal sikit sangat. n lagi satu working in the lab menyebabkan saya kene deal with lots and lots of chemical. Not good for her actually. takut badan saya absorb chemical n trasfer kat Maryam when she is breastfeeding. Now dia minum susu Aptamil. Yang besh skali dia tak minum dalam botol susu tapi dalam cup. Ibu Hawa kata macam orang dah besar je.hehehe.

4. Glasgow makin sejuk sbb dah masuk musim autumn...bg saya sejuk dia mmg tak hengat...sampai ke bone marrow la!ditamabah lg ngan angin kuat..nasib bek Uni dekat je..tader le cam malas sangat nak g Uni.

5. Maryam dah makin berat. besar. makin pandai ajak kita main ngn dia. ala...nape cepat sangat Maryam besar ni...risau mommy tak sempat catch up.

6. Mr Amien dah botak ye.hehe.nampak awak tembam sayang.hehehe.








signature blog 




Sunday, August 22, 2010

The Day I Got My Husband Back.

Yesterday was THE DAY. The day that I got my husband back. After almost 1 year waiting him patiently. I never urge him to come back to me. Instead of I let him fly, I let his experiment new things because I am truly believe that one day he will come back to me...and YES, he did and I am glad. Syukur to the Allah S.W.T because He granted one of my zillion wishes..


And yesterday was THE DAY.

*








*









*








*













*











*


















*













*












Yesterday was THE DAY. 
The day that I got my husband with his short hair! 
hahahaha!
I am truly happy!
YES BEBEH. THIS HOTTEST GUY IS BACK IN TOWN!











Now you see
 

Now you don't































Thanks dear for believing me to be your BARBER. hahahaha
YES. I am officially a part time barber to my husband. (*_^)



P/S: Song of the Week is : Always Be My Baby by Adam Cook (Original Song sing by Mariah Carey)






signature blog

Saturday, August 21, 2010

HIBERNASI

 Mr Amien, Maryam dan Saya tengah selsema skang ni. Mr Amien lagi kesian sebab sekali dgn demam panas. Kami semua sedang berhibernasi. Doakan kami cepat sembuh ye.. (buat masa ni Maryam n saya getting better. Cuma Mr Amien je baru start demam. Poor him...)




Bila tengok gambar Maryam ni...hilang rasa sakit tu... (^_^)





signature blog

Thursday, August 19, 2010

Rumah Sewa Baru Kitorang @ Cathedral Street

Ini adalah pandangan luar tingkap rumah baru kitorang

Bangunan cokelat tu University Hall..hehe dekat giler umah ngan Uni kan






kiri tu living+dining area. n yang warna kuning tu bilik tidur kitorang..






Living + dining area






Bedroom + study corner







kitchen a bit smaller but I am ok with it =)






bathroom







haha.ni gambar depan flat kitorang.siap pkai baju kebangsaan lagi tu. POYO!!






signature blog