Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, July 21, 2010

Zara Maryam @ 3 months old

SHE IS LOVELY 
 AND
GORGEOUS


SHE IS OUR WEE GIRL!!!!!!!!!!!!













signature blog

Sunday, July 11, 2010

Hogganfield Park

Okeh...arini saya nak cite tentang Hogganfield Park. Not very far from our house and can reach there less than 10 min by bus 36. Unik ttg park ni sbb dia ade Loch (tasik) and tasik dia mmg penuh ngan swans! hehehe...cantik!

We went there once. together with other friends; Kak Ira n Abg Fareez, Abg Nukman & Kak Shikin Family, Shahrir & Ayu Family and Imran & Mira Family. saje jalan2 amek udara segar..


Actually park ni beso je..tapi sebab beso sangat tu la...jenuh kitorang nak tour..tour kurang dari separuh ye.hehehe..


Park ni pon cam sesuai je kalau nak wat BBQ....(sedapnye sate............huhuhuhuhu)


Jom kite tgk gambar park ni k.......



Loch yang saya mentioned tadi..banyak kan swan!!






Mr Amien n baju kesayangan beliau. sampai lusuh dia pakai..hehehhe






De palyground utk budak2 main..mak budak2 pon nak main gak k!!hikhikhik






Maryam sedap je tido time ni...huhuhuhu.....







Sophia with her new scooter.. Uncle Amien pon nak beli gak!!







signature blog

Maryam @ 3 months old

Maryam sudah 3 bulan (^_^)
Maryam start belajar grab n grip benda
She attracted to colourful stuff
She loves to smile when I call her name
She will laugh when I play with her (mommy cam clown le plak kan..)
She really manja2 wif us.. (so manja cam anak koala je..heheheh)
She really manja wif me (Maryam ni mesti nak bekepit klu mommy dia balik dari uni. rindu kot ek...)
She gained her weight : 5.32 kg
She need new clothes sbb byk baju dia dah tak muat! daddy take note ye... ($$$$$$$$) hehehehehe






Atuk, nenek, Granny, Baba....enjoy ye tgk video Maryam ni..


Arini Auntie Sha datang dari Germany dtg visit Maryam. Yay!Yay! Maryam de kawan!!!


signature blog

Friday, July 9, 2010

Sekeping hati menangis......

Bile saye dapat tau cite tu immediately saye call. Kami berdua menangis......
Bile saya teringat, saya menangis lagi....
Malam tadi saya menangis time tidur....
Skang ni pkul 4.30 am saye masih menangis...... 





My dearest BF was 24 weeks pregnant.  3 weeks ago she have been told by the doctor that she is having arcadiac twin babies. Arcadiac twin babies or namely as  twin reversed arterial perfusion syndrome (TRAP), is complication of monozygotic twin pregnancies in which one fetus develops normally (pump twin) and the second twin (recipient twin) demonstrates cardiac maldevelopment ranging from complete absence of heart tissue to some formation of rudimentary myocardia. Basically the second twin is dead but still develop and steal the first twin's food as they both share the same placenta. It is mean that the first twin's heart need to pump harder to supply the blood.

Yesterday, she went to HUKM for a regular check and the doctor told her that her baby died because there was no heart beat presence. Thank God that Jiejah was there and Faroud came immediately after hearing the news. While myself was YMing  with Niena when Niena told me about the sad news. I was in shocked. I called Jiejah immediately and spoke with Atin. We didn't speak at all. We both just cry....and cry....and cry.....

Dearest Allah,
Please take care of my BF,
Give her all the strength that she need
Please protect her

To my dearest best friend Atin,
You have our deepest sympathy on your loss. 
He will always be our little angel.  
He will always remain within our hearts, and we have included he in our daily prayers. 
May Allah SWT give you the strength.
We always be with you....
signature blog

Thursday, July 8, 2010

Pre-loved Item for sale : Mothercare soft book

ITEM SOLD TO DINA
Reason: Maryam dah ade a new soft book (^_^)!
Condition: 8/10
Price: RM 20 including postage dari UK
RRP in UK : £8.00 (RM 40)



 Peek-a-boo Bunny by Mothercare

  • Soft books provide an early introduction to colours and textures, baby can rattle and crinkle fabrics
  • Encourages early learning skills
  • The brightly coloured illustrations sharpen visual skills and teach children to recognise everyday objects












signature blog

Monday, July 5, 2010

Nak panggil awak pe ni??

hehe..
tader pe yg kontroversi pon..cuma terpk nak kwn2 sume panggil saya pe ek..okeh..nama penuh saya Nurkhalida. takkan nur kot..bukannye pelakon nur kasih. dolu2 masa kat sekolah rendah kwn2 panggil Lida, Kalid. Lida tu girlish la plak kan..i ni atlet terkenal seluruh kampung.tak glamor le nama girlish2 ni..

So masuk je KUSESS terpk nak cipta nama baru.pk punye pk punye pk....why not panggil saya Alid. yela..kalau Lida tu dah nak dekat sangat ngn Aida, Ida, so mesti terperasan kalau orang panggil Aida or Ida ingat they all panggil saya. Kalid lak too kampung..uhuk3..tak sedar asal kamu tu kampung sungai nibong.hehehe..Alid pon sedap..so bermula la episod saya sebagai Alid di sekolah menengah..Until now all my KUSESS friends panggil saya Alid  =) melekat nama itu sampai ke tua le gamaknye kalau terserempak kawan KUSESS.

Masuk je matriks n UKM, watak Alid masih diteruskan..kadang2 orang panggil Lid je lebih mudah.

Start je keje kat CARIF..mengada2 la plak nak tukar nama yang lebih bercareer.takkan nak nama Alid kot.tak dewasa sungguh! So I introduced myself as Halida..hehhehe..lebih feminin gitu..So all my CARIF ex-colleagues called me Halida or Alida.

Then merantau plak ke UDM (skang dah dikenali sebagai UniSZA) keje kat sana...kenalkan diri as Halida..tup2 diorang nak nama lebih pendek..so mostly panggil saya Ida.

And now kat Glasgow ni...ish2..dah bercampur2..saya kenalkan diri as Halida. jumpe lak Hawa kat sini..Hawa ni member kat KUSESS dulu..so dia panggil saya Alid..n akhirnya sume kawan2 sekitar saya n Hawa panggil saya Alid.huhuhu..


And Kak Akmar ex-colleagues time kat CARIF pon de kat Glasgow ni..so saya still bahasakan diri saya as Alida kat dia..n kat SIPBS pon all my labmates panggil saya Halida..

Anyway..pe yang saya nak cakap ni..skang ni saya tercampur2 je bile msg2 kat blog or email ngan kawan2 UDM saya as panggilan Alid bukan Ida..hehehe...fenin2..ni sume gara2 nak tukar2 identiti and nama..

But basically Alid ni more sempoi..so sape rase nak sempoi2 je ngan saya panggil le saya Alid k.hikhikhik!

Halida plak lebih feminin..sesuai utk wanita yang sudah mempunyai anak.hakhakhak!feminin la sangat.gelak terbahak2 de hati nak jadi feminin. so sape rase saya ni feminin panggil le Halida ye..


So apekah nama panggilan korang sume ye??

signature blog

Friday, July 2, 2010

Nyam nyam so yummy!!!!!!!

Aritu saya sempat belajar wat kuih buah melaka ngan Kak Ira. It seem so easy like ABC. So soknye trus g Chung Yin beli Tepung Beras Pulut. Gula Melaka memang dah beli sebelum ni. Balik2 je umah dah besemngat nak wat ni..tup tup lupe beli desiccated coconut. Ala!!! tak besh la plak..seb bek kat tesco ade..hehehe..so malam tadi lepas je orang tesco deliver barang (kat sini saya beli groceries by online je..senang. takyah berat2 nak angkut.) trus rembat desiccated coconut dan masa utk membuat kuih melaka pon bermula (Mr Amien pon bersemangat nak makan kuih peberet dia ni!)

Bahan2

1. Tepung Beras Pulut
2. Gula Melaka (potong dadu)
3. Desiccated coconut 
4. Pewarna hijau
5. Air
6. Sedikit garam

# slalu orang bubuh jus pandan tapi saya tader so saya tak bubuh k..






Cara2 membuatnye

1. Bancuh tepung dengan air. tuang air sedikit demi sedikit tau. jangan lupe bubuh garam sket n pewarna ijau. Pastu uli sampai tak melekat and boleh dibentuk bulat2.. Biarkan dalam 10 minit camtu.

2. Ambil sedikit adunan tepung dan bulatkan cam ball. pastu leperkan ball tu n masukkan gula melaka. then bulatkan balik ball tadi

3. After that, masukkan ball dalam periuk utk direbus. bile ball dah timbul boleh la angkat n toskan

4. Tuang sedikit desiccated coconut dalam piring n taruk sedikit air. pastu gaul

5. Kemudian gaul ball tadi dengan desiccated coconut tu n YAY kuih buah melaka sedia utk di ngap!!



First Trial : Malam tadi




Second trial : Pagi ni..





Nyam nyam sooooooooo delicious!!!!





signature blog

Thursday, July 1, 2010

Cerita Itu Ini

ishh... lama dah saya tak update blog ni..agak sibuk sket skang ni..

hehe..sonok gak bile dah start wat keje kat lab ni.wat something yg saya suke.ngeeeeeee....labmates pon sume okie2..de yang dari India, Saudi Arabia, Libya, Nigeria. n yang lebih best lg de gak sorang lagi student Mesia dalam lab tu..Kak Zila namanye. Tapi dia wat setahun je kat SIPBS. Kirenye Kak Zila ni cam visiting student la. at least de la member nak borak2 dlm bahasa melayu..hehehe...

ramai gak yang tanya sape jaga Maryam bile saya dah start g Uni..sebelum ni ktorang antar kat Ibu Hawa & Ayah Firdaus tapi sbb they all skang balik Mesia jap so kitorang pon kenala jaga la sendri. Nasib bek Mr Amien pon tgh wat MSc project je so dia tak perlu g Uni hari2..leh wat keje remote dari umah. Cuma bile dia kene jumpe his supervisor so turn saya lak yang jaga Maryam..Anyway, arini Mr Amien kena g Uni so saya pon duk le umah jaga Maryam.hehe..sonok sbnrnya rest kat umah ni..leh main2 ngan Maryam..tgk maryam senyum, gelak, nangis, tido..bahagia je rasanye..hehehe..

Tang tgh2 jaga Maryam tadi sempat gak saya masak. lauk arini ayam masak lemak kuning. cuma kureng sbb tader cili padi. ingat jap g nak goreng kacang buncis. Last two days sempat belajar ngan Kak Ira nak wat buah melaka @ ondeh2..hehe..pasni nak cuba la..lagipon kuih peberet Mr Amien tu. Tgk Kak Ira wat cam senang je..kang kalau dah jadi wat saya upload gambar kat blog k.

Also nak bitau skang ni SUMMER SALE dah START okeh!!! best tu..sempat usha GAP dua hari lepas..de sale up to 50%. Jeans dia only GBP 19.90 ye (lbh kurang RM 100 le)..murah kan..sempat gak le rembat dua t shirt GAP utk Mr Amien yang cume RM 35 sehelai. pastu mlm tadi checked online kat House of Fraser wallet2 Nine West they all jual GBP 13.90 (RM 70) sahaje..actual price adalah GBP 49..ish3..sangat2 la murah! wallet DKNY pon ade sale gak..(tapi saya dah de wallet so tader alasan mau beli wallet baru.Mr Amien mesti xapprove). Kalau kat Debenhams sale baju2 baby n kanak2 up to 70%! ni yang bahaya kalau g city centre ni. kang ntah2 pe2 la yang saya beli. Anyway, kalau rakan2 or sedara-mara kat Mesia nak pesan beli something..bitau la ye..saya leh tlg belikan (^_^). Nak beli utk diri sendiri ke, anak2 ke, utk hadiah ke, hantaran ke..

juga nak bitau yg kitorang akan berpindah ke umah baru awal bulan August nnt! setelah berminggu 2 melakukan house hunting akhirnya di suatu pagi yang hening..ketika saya turun daripada bas untuk menuju ke SIPBS saya terlihat iklan house to rent. sy trus kol n soknye view house ngan Mr Amien n both of us satisfied n semalam dah bayar deposit. YES. eksaited ni nak pindah umah baru..kalau korang nak tau katne umah ktorang, korang google je map n type G4 0RD. Hanya 2 minit berjalan ke SIPBS.HEAVEN! senang nak balik breastfeed Maryam pasni.YAY!!!

Okey la ye..kena stop dulu..nak tdokan Maryam ni.






signature blog