Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, March 28, 2010

Daylight Saving

To all my friends and family:

Mulai pada hari nie, seluruh UK akan bermula Daylight Saving which is awal 1 jam dr hari sebelum2 nya. So..beza jam antara UK dan Malaysia ialah 7 jam bukan 8 jam lagi. It will last until October if I am not mistaken.
Sbg contoh: sekarang sudah pukul 7.25 pagi waktu UK manakala 2.25 petang waktu Malaysia.

Sekian, harap maklum.


Friday, March 26, 2010

Koleksi gambar kahwin kami

Hehe..dah pas 8 bulan kawen baru la nak upload gambar kawen kan.. actually pas kawen aritu mmg tak sempat nak upload gambar2 taken by our photographer En Farhan Jamil. Kami amat bz memanjang menguruskan hal2 nak sambung belajar kat Glasgow.

Di sini saya lampirkan beberapa keping gambar kami (Thanks to Along sbb tolong uploadkan dalam Facebook) sbb kami tader pon copy gambar2 Farhan Jamil ni dalam laptop kami.

Anyway, I realised that Mr Amien really2 has a PERFECT SMILE (sonrisa perfecta!). Enjoy viewing!






















Entry saje-saje

Ini adalah gambar saya tengah tak kiut yang diambil oleh photographer professional suatu ketika dulu  semasa saya masih bekerja di CARIF.



Why????




Terasa seperti senyum buat-buat.hahahaha




Luahan hati...

Saya belum bersalin lagi ye kawan2..hehehe..still ada melepak kat umah menghitung hari je ni...

Anyway, lately saya dah start sakit2 belakang (bahagian bawah) which mean baby dah start bergerak ke bawah. Kerap buang air kecil. Tapi sakit tu still boleh bertahan lagi. Jangan risau ye family dan kawan2..hehehe. Mr Amien amat baik hati sekali sebab selalu mengurut belakang saya sampai saya tertidur (he is so suwittttt............)
.
.
.
.

Saje nak luahkan isi hati ni..bila kita jauh daripada keluarga tersayang ni...kawan2 sekeliling la yang gantikan keluarga kita. Saya kat sini teramat beruntung sebab dikelilingi kawan-kawan yang amat baik sekali. Terima kasih to Firdaus and Hawa, Shahrir and Ayu, Abg Fareez and Kak Ira, Kak Akmar and Abg Ghaza, Amyra and Imran, Abg Nukman and Kak Shikin sbb sudi ambil berat tentang kami..

Special thank to Hawa sebab sanggup buatkan kuih kaswi and kuih bakar which are my all the time favourite kuih and to Ayu for buatkan nasi lemak tanpa telur (sbb diorang dah bannned telur..hehhe)..Sangat2 and amat2 terharu...saya rasa amat sebak sekali..(dah nangis dah pon..)

I hope our friendship will last longer and I pray that Allah will always and always bless all of you..Amin.




Friday, March 19, 2010

99 Balloons

Dear friends and families,

I found this video from my friend's FB. I was touched when I watched it. It is about unbreakable love from devoted parent who knows that they will have a handicap baby. Yes. Eliot Mooney was diagnosed to have genetic abnormality named 'Trisomy 18'. His parent have been advised by the clinician to abort him during 30 weeks of pregnancy but they were insisted to do that. 

Knowing that their son will not live longer, they celebrated his birthday everyday and cherished every single moment with him. By his 99th birthday,  he went to heaven and their parent celebrated his 99th birthday by releasing 99 balloons during his funeral.

Eliot Mooney is a fighter. So his parent too...







Wednesday, March 17, 2010

Riang!!!

Bile saya dengar lagu ini...saya mesti rasa riang sekali!    (*_^)





Harap2 korang sume pon riang bile dengar lagu ni!!! lalalalalalala...........




Lunch arini ialah Mee Kungfu

Untuk lunch saya arini, saya telah masak mee kungfu (kuew teow tader la plak). Senang saja nak buatnya dan yang penting berkhasiat. (*_*)

1.Mula-mula saya boil instant noodle.



 2. Sambil2 tu saya hiris seulas bawang putih, 3 tangkai cili padi, lobak, sawi, siang udang dan fishball



3. Kemudian, saya pukul 2 biji telur sambil masukkan sedikit garam, lada hitam/lada putih




4. Then, saya gaulkan mee dengan telur

5. Goreng mee dalam pan dengan sedikit minyak



6. Setelah siap, pindahkan ke pinggan


Utk Kuah,

1. Mula-mula gorengkan bawang putih
2.Kemudian, masukkancili padi, udang dan fishball
3.Masukkan air tepung jagung (1 1/2 sudu tepung jagung dengan 1 1/2 cawan air) dan gaul
4. Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, lobak dan sawi
5. Gaul hingga masak



Kemudian tuangkan kuah ke dalam pinggan mee.

DAH SIAP. BOLEH NGAPPPP!!! hehehehe


And.............

Untuk Amien pulak as he requested for his lunch......



 hehe...nasi putih n sambal ikan bilis

dan saya...........................


Mee Kungfu ala-ala Bruce Lee!!!!!


ALHAMDULILLAH........................................


Perkara baru tentang Amien

Walaupon saya dan Amien dah berchenta lebih kurang 9 tahun tapi saya baru tau Amien amat suka makan sambal ikan bilis. Maksud saya amat-amat suka. Jadi hari ini saya akan buat lagi sambal ikan bilis buat Amien.

Note: Everyday we will discover a new thing about our partner. And I love it.


Fuhh!! Kami kenyang...Burp....

Tiba-tiba saya teringat ayam panggang Kenny Rogers. Maka, pagi-pagi lagi, saya pon dengan bersemangat waja pergi ke Duke Street untuk membeli ayam dan sayur-sayuran. balik naik black cab sbb bwk barang berat tak hengat (terbeli unnecessary items sekali.haks!)

Maka, malam itu kami dinner ayam bakar ala-ala Kenny Rogers together with Garlic Butter Rice, Mashed Potatoes and Coleslaw. Sos ayam plak wat Black Pepper Sauce. And the best drink ever in Glasgow is Air Sirap.Horayy!!!! (sejak beberapa hari ini saya asyik minum air sirap selepas berjaya membeli cordial syrup di Tesco bersama Kak Ira.huhuhu)

Result: Kami amat kenyang. Alhamdulillah (*_*)







Mother's Day Celebration; Steamboat Party

Kami 5 sekeluarga iaitu; Keluarga En Ayub dan Puan Ayu, keluarga En Kolget dan Puan Hawa, keluarga En Fareez dan Puan Ira, keluarga En Imran dan Puan Amyra serta keluarga En Amien dan Puan Alid telah berjaya mengadakan steamboat party bersempena Mother's Day pada 13 Mac yang lepas.

Kami semua makan dengan banyak. Saya makan hingga perot saya seperti ingin meletop.hehe. Tapi sume mmg sedap especially sup steamboat n sos. I can't resist to eat again n again. Anyway, after all the steamboat thingy, we also had our keropok ikan goreng session. haha.everyone like enjoyed eating it.

Thanks to En Ayub n Puan Ayu for hosting this makan-makan event. Nanti kita wat lagi ye.hehehehe

Note: Semua gambar ehsan daripada blog Puan Hawa








Sunday, March 14, 2010

Selamat Hari Lahir Along

Kepada kakak saya yang disayangi, dikesempatan ini saya dan Amien ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 28 tahun.

Semoga semua impian akan menjadi kenyataan.

Kami sayang Along








 


Saturday, March 13, 2010

Kawanku telah diambil orang..

Seorang lagi kawan rapatku, Farahdila @ Faroud telah selamat diijabkabulkan pada hari ini di Malaysia (uwa!!!!tak dpt pegi lagi!!!)..Diapit oleh rakan-rakan lain daripada D'P yang mmg anggun sekali...Faroud kelihatan begitu menawan!

And.......
Far away from Glasgow, Amien n I would like to congratulate to Faroud and Yus for becoming a newly married couple. May endless happiness ever pursue the two of you..


The newly Bride




D'Ps without Nazi, Jiejah and Me....




Note: Gambar2 telah dicuri daripada Facebook Yanti Padli..hehehhehe


Esok pon cam ada BUNGA yang akan disunting je....hehehehehe....


Kek Cokelat

Pada pukul 10.30 am tadi, saya telah mencuba untuk membuat kek cokelat. Berdasarkan resipi drpd internet, seperti amat senang untuk membuatnya. Maka saya pon mula membuat kek cokelat itu.  dalam 11.30 am camtu kek saya telah siap dibakar.. (^_^)..And here is the recipe :

Crazy Chocolate Cake by aludra

Bahan-bahan yg diperlukan:

120 g tepung gandum
180 g gula halus
3 sudu besar cocoa powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
80 ml minyak sayuran/minyak masak (e.g. minyak kelapa sawit, corn oil, sunflower oil, olive oil, rapeseed oil)
1 sudu besar cuka
1 sudu kecil essence vanilla
160ml air sejuk (bukan air suam atau air panas)

Cara-cara :

1. Dalam mixing bowl, masukkan tepung, gula halus, cocoa powder, soda, baking powder dan garam. Kemudian gaul hingga sebati (Saya gaul guna sudip kayu je)

2.Kemudian masukkan minyak, cuka, essence vanilla dan air sejuk. Gaul hingga sebati.

3.Masukkan dalam loyang. (Pastikan loyang dah disapu marjerin atau butter)

4. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 30 min (pre heat dulu oven selama 15 min)


Senang je kan..hehhehe...less than 1 hour dah leh siap kek cokelat tu. Anyway, cuka tu digunakan utk gantikan telur..that's why dalam resepi ni tader telur.

Tadi dah try rase n the taste is not bad actually. Moist and tasty. You should try this recipe too guys!!Really2 easy like ABC.





Friday, March 12, 2010

I was touched....

Early in the morning..I bumped to this video and it made me cry....



Note: Mommy can't wait to see you....

Thursday, March 11, 2010

11 March 2010

To our beloved little cutest sister....

Abang Amien n Kak Da would like to wish you a

H.A.P.P.Y  22nd  B.I.R.T.H.D.A.Y.

On this birthday may all your wishes and dreams you dream today turn to be true.

 And yes dear,
You always be forever young in the family

 And we hope
May this year bring you wisdom, peace and cheer..









We all love you very much!!!!!!!!!!!

Note: Adiah nnt tggu mama datang Germany k..hehehhehe