Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, March 22, 2011

Vacancies in USIM

Salam everyone,

Just want to share this with you.

USIM tengah iklankan jawatan kosong akademik i.e lecturer. To those yang beminat sila la apply di laman web USIM ye. Tarikh tutup 3 April 2011 (^_^)



            


signature blog

Saturday, March 19, 2011

She melts my heart
























signature blog

Tuesday, March 15, 2011

REE Group

.



REE students (PhD, MSc and MPharm)


REE = Dr RuAngelie Edrada-Ebel
Dr RuAn sebelah saya tu.. =)

signature blog

Sunday, March 13, 2011

Tsunami di Jepun : Peringatan Allah

Assalamualaikum wbt semua,

Takziah buat mangsa tsunami di Jepun. Kami mendoakan semoga semua sahabat2 kami di sana berada dalam keadaan selamat. Kami mengganggap tragedi ini sebagai peringatan Allah SWT supaya kita tidak alpa dan leka dengan khayalan duniawi. Semoga kita semua sentiasa dirahmati oleh Allah, sentiasa diberi petunjuk oleh Allah utk menjadikan kita hamba Allah yang lebih baik. Saya tersedar bahawa kiamat itu makin dekat..hakikatnya diri ini masih kurang amal ibadah utk bekalan akhirat kelak....

....


kesignature blog

Friday, March 11, 2011

Semalam Yang Begitu Adventurous

Salam semua..

Malam tadi kami sekeluarga tido mati.hehe.sebabnya penat sangat3..

Ceritanya bermula pada petang semalam..kami bertiga keluar membeli groceries kat kedai cina, chung yin  Saya membawa beg sandang belakang manakala Mr Amien menyorong stroller Maryam. Tapi semalam cuaca kat Glasgow begitu pelik sekali. 5 minit cerah siap ngan matahari sume...then pastu hujan lebat beserta angin kencang tak hengat punya! Keadaan ni start dari awal pagi sampai kan ke lewat petang..Tapi kami mesti gak pegi beli barang2..Alhamdulillah kami sampai ke chung yin..selesai membeli barang2 kami pon nak balik dah ni..Maryam pon dah tertdo dalam stroller tu..

Tapi perjalanan balik begitu adventurous sekali.arah balik umah adalah arah berlawan angin. mula2 angin kuat datang menerpa.AMAT2 kuat sampai kami kena berlawan angin supaya stroller Maryam tak tercampak. Dah le angin kuat..tiba2 hujan batu bertimpa2 turun..makin lama makin lebat.lebih lebat.dan lebat lagi.angin pula makin kuat.terlampau kuat.sampaikan kitorang tak leh lawan angin dah..ish2..abis sume tenaga saya guna nak lawan angin tu..oh, lupa nak bitau masa hujan batu yang lebat tu..tangan saya sampaikan frost ye.aduh..dah tak terasa ape dah.peristiwa tu berlaku dalam 5 minit ke tapi.....ish2...memang pengalaman yang tak dapat dilupakan le.

pas je ilang angin tu..pe lagi kami pon lari pecut 100 meter gitu utk sampai ke rumah cepat sbb takut angin kuat n hujan batu datang lagi..sepanjang pelarian kami tu saya gelak kuat  je hehehehhe..n yang lebih best lagi..Maryam syok je tdo dalam stroller tu macam tader pe yg berlaku. (^_^)..terbukti genetik dari daddy awk ; 'tido tak hengat dunia'


Oh ya..malam tu lak kami bawak seplastik besar ikea (ala yang warna biru tu) penuh ngan baju kotor kat laundry universiti sbb washing machine kami sudah tidak berfungsi. mmg besar le mesin basuh kat situ. leh muat sume baju kotor utk seminggu. kami bertiga pon tunggu le baju siap nak basuh sume..tapi saya hanya mampu tunggu 30 minit camtu..parrt drying dah tak larat dah.mengantuk sangat2..penat sangat lawan angin Glasgow. saya n maryam balik dulu umah. kasi can Mr Amien ngorat awek Scottish yg tengah cuci baju.hehehe...


signature blog

Thursday, March 10, 2011

Hobi saya suke berangan-angan

Salam semua,

Another one month is Maryam's birthday. Am wondering nak belikan adiah pe utk si kecik ni..mmmmm......


Terasa nak belikan Maryam yang ni..

Source: Kiddicare.com



ni pon cam nak belikan gak...

source: google image



ke nak bawak jalan2 g sini ye....



ish3....berangan2 je ni.......hehehehehhehe.......

signature blog

Wednesday, March 9, 2011

The Mentalist Wannabe Part 1: Optimis vs Pesimis

Saya suke study gelagat orang tapi saya tak suka judge orang tau.. (^_^) Pernah dulu berangan2 nak amek course psychology masa kat uni dulu..hihihi.. Anyway skang ni pon saya still suke study gelagat orang..

Arini saya nak cite pasal satu teori yang saya wat sendiri..hehehe (ntah betul ntah idak kan)..teori terhasil daripada pengamatan sendiri terhapadap beberapa orang yang saya kenali..

SOALAN: Bagaimana anda nak tahu yang anda ini optimis atau pesimis

JAWAPAN: Pergi kat cermin and lihat diri sendiri. Apakah perkara pertama yang terfikir oleh anda?

Kalau jawapan anda seperti comel gak aku ni, lawa gak aku ni, not bad upenye aku ni ye, sweet gak rupe aku lepas bangun tdo ni...maksudnye anda seorang optimis

Kalau jawapan anda seperti gemuknye aku, buruknye aku ni, tak smart le rambut aku, kurus sangat la aku ni, serabai sungguh la aku ni..ini bermakna anda anda seorang pesimis..

Which one is you anyway????






signature blog

Tuesday, March 8, 2011

17 Mar 2011

17 March ni saya kene present project update kat depan student n
lecturer Pharmaceutical Science SIPBS.
Ish2...berdebar2 ni....
Rabu ni kene training depan SV n labmates..
Selasa malam tu nak present depan Mr Amien
Doakan saya ye !!




signature blog 



Monday, March 7, 2011

Fashionita





signature blog 



Saturday, March 5, 2011

Maybankard Secure Online Shopping (MSOS) Registration

Hi guys!

I just found out that I can use my Maybank Visa Debit Card to purchase any item with online transactions even in UK (which is very convenient for me to buy any item yang dipesan oleh rakan2 di Malaysia so that they can pay straight to my maybank acc)..Saya xbape suke nak guna credit card sbb takut terlupa bayar or terlepas tarikh nak bayar or buat2 lupe nak bayar..hehehe..

Anyway ini rupe visa debit card tu

 
Source :Google image


So ape yang u ols kene wat skang is register MSOS kat maybank2u.com.my n the best thing is time nak register ni tak require TAC which is again very2 convenient utk orang yang duk obesi ni..(payah kalau de TAC ni sbb anta kat no hp kat mesia which of course not applicable kat kitorang ni)

Few steps that u need to do which are:

1. Log in www.maybank2u.com.my

2. Enter username and password

3. On Utilities section, click Maybankard Secure Online Shopping Registration



4. Then you can register your MSOS password (6-8  letters alphanumerical) which will be used in your future online transaction



5. Isi sume maklumat yang dikehendaki n that's it!


After everything complete, u can use your debit card straight away for any online shopping transaction that have VISA application.

P/S; Saya dah guna this application utk beli barang2 baby utk faroud kat mothercare online, purchase emirates flight ticket utk mama, beli baju kat zara  and etc...Alhamdulillah sumenye selamat.. =)


Pe lagi kawan2..moh le kite register!!





signature blog

Friday, March 4, 2011

Winter Short break @ Great Glen Lodges

Salam semua....

eksaited ni nak cite pasal our 2 nights vacation kat Fort William, Highland last weekend.
the scenery is SUBHANALLAH....AMAZING! SPECTACULAR! mmg tak terkata keindahannya. Ni ant gambar2 yg sempat kitorang snap..klik3...










Tujuan utama percutian kitorang kali ini utk merelease segala ketensionan dalam diri..(hehehe..selepas penat melayan karenah Maryam nak tumbuh gigi.oh ye..gigi Maryam sudah 6 batang) juga nak berehat2 sambil menikmati permandangan yang indah dan udara yang nyaman..maka kitorang pon bersetuju utk menyewa lodge selama 2 malam di Great Glen Lodges The owner of these lodges, Ian and Claire amat2 peramah dan baik hati..kitorang mmg puas hati dari segi layanan, tempat tinggal, kemudahan sume!!! Kami mmg highly reccommend bg sesiapa yang nak bercuti di Great Glen Lodges ni.Mmg superb!

Anyway, our lodge is Bramble Lodges which consist 2 bedrooms, 1 living room, 1 fully equip open plan kitchen and 1 washroom, juga de verandah kat depan lodge tu. Kitorang prefer pilih self catering sebabnya  easy for us utk masak2 n makan memandangkan susah nak dapat halal food kat situ..(n jumat duit makan..hehehe) normally during winter ni, kebanyakan owner self cater de menawarkan short break package (2nights minimum) n sewa lodge lebih murah berbanding waktu summer. So kitorang pon amek peluang utk merasai suasana lodge pada harga berpatutan. Now, I show u the pics of our lodge..





Ni verandah...leh lepak2 tgk tasik..n malam2 leh selimut berdua sambil mengira bintang2 di langit
(romantik tak kami?hehehehe)





Cantikkan permandangan kat area ni..mmg tenang je...






 
This is living hall..hijau lumut gitu..hehehe






Double bedroom..(suke je Maryam bile nak snap gambar dia)





Ni Washroom..de bathtub sekali..so sempat le mandikan Maryam kat bathtub
(umah kami de shower je..hehehe)




Twin bedroom..selesa n cosy






2 gambar ni : open plan kithen n dining area..sume kitchen appliance lengkap disediakan..pagi2 bfast sambil dengar radio omputih pasang lagu oldies..hehehe



2 nights tdo kat sini..mmg nyenyak giler la! especially Maryam..berjaga sekali je sbb risau mommy dia tak tdo sblh dia..kat umah kami di Glasgow tu sbb dekat ngan Infirmary, so bising le sket dengan bunyi siren ambulance. Maybe sbb tu Maryam tdo x bape nak nyenyak kot ek..


We went to Ben Nevis the next morning. Saya nak naik cable car/gondola!!yay!!!! On the top of Ben Nevis still de salji..so ramai gak le g main ski and snowboard kat situ. Me??main that thing? No no no..hehehe..saya cume g restoren dia sambil menikmati hot chocolate yang sangat sedap!hehehe..Maryam pon nak join gak minum tu...meh tgk video ni 1st time Maryam rase cream kat hot chocolate ...comel je kan...










permandangan from the top of Ben Nevis mmg sangat2 cantik!!!rasa cam nak bermastautin je kat situ..











And on the way nak balik lodge kitorang..de plak rezeki nak jumpe highland cattle..hehe..pe lagi stop tepi jalan n snap gambar!!!





highland cattle yang banyak bulu!!!siap tertutup2 mata tu...hehehhehehe...


Another surprise yang kitorang jumpe on the way balik tu is this:



which is view our lodge from the other side of the loch..mmg cantik view dia! (cantik kan..kan..!!!) n umah yang paling besar tu umah Ian n Claire, owner lodge ni..musti kaya mereka ini..mmmmmm..... (our Bramble lodge is ke-2 dari kiri tu...)


salah satu tarikan lodge ni sbb banyak Pine Marten kat situ..Mr Amien dapat tgk!!(jeles sangat2!!!! kitorang berdua xdapat tgk sbb dah tetdo awl..uwa!!!!) Mr Amien kata besar Pine Marten tu..mula2 dia ingatkan monyet..rugi tul tak dapat tgk... =(


Akhir kata...percutian kali ni mmg relax n tenang.kami berpuas hati!! =)


GTG now..da~~~~~


signature blog