Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, January 28, 2011

Maryam, Daddy and Book : Totally besties now!

Salam semua,

To all kipas susah mati Maryam, I bet that everyone out there is missing Maryam's video rite. Yeah3..I knew it.. (^_*)

So, without further delay, I am presenting....................

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@









Please enjoy ya!


signature blog

Tuesday, January 25, 2011

*****Shout of of the day****




SAYA SAYANG MR AMIEN!!!!!!!!!!!



by the way...


What's yours?


signature blog

Monday, January 24, 2011

Camne la hati daddy and mommy tak cair Maryam oiii............

 SENYUM.....









 MARYAM PEGANG PE TU???










EH..EH..EH..PE YANG MARYAM MASUKKAN DALAM MULUT TU????










HEHE...APPLE UPENYE...SUKENYE ANAK DADDY NI MAKAN APPLE... (^_*)





signature blog

2nd attempt







signature blog 



Friday, January 21, 2011

Fact of The Day




ARGUMENT IS THE HEART OF 
YOUR RESEARCH WRITING




signature blog

Thursday, January 20, 2011

Chevening Scholarship Scheme is Open Now!

Salam semua,

If you are interested to further post graduate study in UK, here is your chance. Chevening Scholarship is open now.

Interesting points to note:

1. They will only sponsor for 1 year study which I think suitable for those who want to do MSc, MArt, MRes or MPhil in UK Higher Institution

 2. The scholarships cover:
  • Academic fees (with the exception of business school programmes, where the fees element of the scholarships is capped at £12,000, the Foreign & Commonwealth Office will pay academic fees directly to the institution concerned on behalf of successful applicants).
  • A monthly living allowance.
  • A modest allowance to cover books, warm clothing & thesis.
  • A return airfare to the UK.
  • A gratis student visa.

3. Field of study are:
  • Climate change
  • Sustainable development
  • Rule of law
  • Human rights
  • Conflict prevention/ resolution
  • Foreign & security policy
  • Good governance
  • Counter-terrorism
  • Migration issues
  • Business & Islamic finance

4. Requirements :
  • Upper second class degree or higher.
  • Proof of professional achievements.
  • Working experience (preferably 2 years minimum).
  • Fluent English (most UK Higher Education institutions require a minimum IELTS of 6.5 for admission into post-graduate courses).
However applicants with a Lower second class degree but with impressive career achievements may also apply. Most successful applicants are aged between 25 – 35. 


 CLOSING DATE IS 13 FEBRUARY 2011


Apply here now


Cheers!



signature blog

Wednesday, January 19, 2011

Joke of the day





signature blog

Tuesday, January 18, 2011

Fashion Ikut Citarasa Saya: 1st attempt


hehe..what do you think guys?



signature blog

Thursday, January 13, 2011

Umi, entri ini untuk awk... (^_*) PART 1 : PhD oh PhD

Susunan: Qiera, Saya, Umi


Yang paling kanan sekali ialah Umi. Umi ni adalah rakan seopis saya kat UnisZa dulu..sama2 tutor tapi dia kat Fakulti Pertanian dan Bioteknologi while Qiera n saya kat Fakulti Teknologi Makanan. Anyway, three of us were housemates back in Kuala Terengganu. Diorang ni mmg best, sempoi, happening!! I can't wait to reunite with u guys in UnisZA!

Umi n Qiera sambung master 2 bulan awl dari saya. Umi pegi wat master kat UPM bersama Perodua MyVi orennye..heeeeeeeee =) specify in Post Harvest Research. Semalam saya terima msg kat FB dari Umi mntak saya update blog saya n cerita tentang kehidupan saya kat UK as a PhD student, wife and mother. Dia tanya sonok ke buat PhD kat obesi..susah ke?senang ke?mmmm...ni saya tengah nak reka ayat....



Sebenarnya cita-cita saya nak dapat PhD di obesi by 30 yrs. tak kesah le mana2 asalkan obesi. Tapi saya cuma dapat second class upper je time degree dulu. pastu dari local uni je. UKM. so nak marketkan diri utk mintak scholarship wat master agak susah. rata2 potential sponsor mahukan 1st class atau cgpa 3.5 and above. saya tidak sampai di tahap itu. jadi ketika tu harapan nak wat master terkubur..maka saya decide utk kerja dulu cari pengalaman.

Alhamdulillah. saya dapat kerja as Research Assistant kat Cancer Research Initiatives Foudation (CARIF). Banyak yang saya belajar n gained while I was working there. Millions of thanks to Hong Boon (boss saya ketika tu) yang banyak mengajar saya menjadi seorang researcher. Yg menjadikan saya lebih matang dalam dunia research. Di CARIF, saya berpeluang membuat poster presentation 2 kali. 1st time kat PWTC for 12 Asian Chemical Congress. 2nd time saya present poster kat Italy organized by European Science Foundation. siap dapat jumpa pontential supervisor Prof Mark Rizacassa  from Uni Melbourne Australia (mula2 saya mintak kat wat PhD kat Ausie under organic synthesis). Penting bagi seorang researcher utk present their work kat conference. tak kisah la poster or oral. boleh boost your confident time present. boleh jumpe other researchers yang buat research bidang yang sama n tukar2 pendapat n pandangan. n if you are lucky, probably boleh jumpe potential boss bila dah abih PhD nnt kalau2 nak wat postdoc kat lab dia ke.. 

Di CARIF juga saya dapat belajar mempublish paper kat journal. Condition yang perlu dipenuhi kat CARIF kalau g conference kat obesi, 6 months after that mesti publish paper. Again, Hong Boon taught me how to cite paper, how to write paper. Alhamdulillah, my first paper was published in Antonie van Leeuwenhoek. Impact factor takde le sehebat Nature tapi okie le for fresh starter.hehe..happy sangat2..again amat2 penting bagi researcher utk mempublish paper sebanyak yang boleh dan lebih baik kalau dapat publish paper kat journal yang impact factornye tinggi. Itu salah satu cita2 saya utk finishkan PhD kat UK ni. harap2 dapat publish kat journal2 seperti Journal of Natural Product ataupun Bioorganic Medicinal Chemistry ke.. (setiap research area ade journal2 yang berbeza. contoh yang saya bagi tu applicable utk bidang saya).

Semasa saya kerja di CARIF dulu, byk gak saya apply scholarship cam KPT, Khazanah Foundation, Yayasan Sime Darby, Yayasan Felda, MARA, JPA tapi mmg susah le nak dapat kalau anda bukan 1st class student n tak dapat offer kat Harvad Uni, John Hopkins Uni, Oxford Uni or Cambridge Uni. 

N kat mesia ni time tu kalau nak further study, kebanyakannya kena join academic cam jadi tutor ke, lecturer ke kat IPTA baru dapat peluang nak buat PhD kat obesi. tak macam skang..even orang awam pon leh wat master/PhD under scholarship MOHE. setakat ni they all sponsor kat local Uni je. kalau de sape2 beminat ni link dia ye..



nak jadi tutor kat IPTA cam UKM, UM, UPM, USM (IPTA otai2 le ni) memang tak layak sbb cgpa tak sehebat mana n saya tader MSc time tu..jadi saya pon meneruskan pencarian kat IPTA2 yang masih fresh n baru macam UniSZA (formerly known as UDM). sangkaan saya uni baru ni mesti senang sket nak dapat sbb they all mmg perlukan academician. And I think it is true. =) saya dapat post tutor di Kuala Terengganu.huish mak oii...jauhnye...taper2 demi merealisasikan impian PhD saya kat obesi, saya tak kesah kena kerja di mana sahaja. lgpon KT best gak pe. TAK JAM langsung. tenang hati.hehe.

And lagi satu sebelum saya jadi tutor kat Unisza tu awal2 saya dah amek IELTS, apply banyak2 universiti (de gak la dalam 10 uni in the world saya apply). kirenye well prepared le ni..most of the uni yang saya apply tu utk organic synthesis tapi dekan time tu nak saya wat natural product chemistry..so I have to reapply again to other potential SVs and one of them is in University of Strathclyde. and sume ni betul2 time consuming. sbb saya tader master sume orang ingat saya nak wat master n polisi KPT time tu kalau wat master kene kat mesia.saya tanak wat kat local.umur saya makin meningkat.camne nak merealisasikan impian PhD di obesi by 30 ni??pernah gak saya cam dah redha je taper le wat le master dulu kat UiTM.dah apply sume dah.

tapi rezeki Allah ni mmg unpredictable. saya dapat offer wat PhD from Uni Strathclyde, Uk. tapi risau gak sbb kuota UK utk every IPTA very limited. time tu KPT bagi 11 placement utk 1 IPTA. bayangkan satu uni, yang banyak2 fakulti, yang banyak2 department ni staffnye kena berebut utk dapatkan tempat kat UK. Oleh itu hati saya berkata saya mesti bertindak pantas. Maka saya isi sume borang2 utk SLAB n anta kat Pendaftar. after that kene tunggu meeting nhan TNC akademik. lulus baru leh bawak meeting KPT. alhamdulillah saya lulus so tunggu result KPT lak..hish2..mmg tak tdo lena di buatnye...nasib baik berdasarkan cerita orang Jabatan Pendaftar kuota UNisza utk UK de 8 lagi time tu.. lega le sket bile dengar tp masih belum pasti...ape2 pon leh terjadi..yang penting doa n tawakkal kepada Allah sbb saya amat2 percaya pada rezeki Allah..


teringat lagi time tu bulan May g Pulau Kapas ngan Mr Amien n Bang Jiz..tiba2 dapat call dari  Cik Hanis , staff Jabatan Pendaftar bitau permohonan saya wat PhD kat UK lulus!syukur alhamdulillah!!!!!

saya bitau berita ni kat emak abah, kat family Mr Amien..n next 2 weeks nye...

datang le rombongan meminang dari keluarga Mr Amien..ngeeeeeee.... =)

mak n abah saya tak bagi saya wat PhD sorang2 kat UK kena bawak suami kata mereka.

maka pada 26 Setember 2009 saya pon berlepas ke Glasgow untuk memulakan episod baru sebagai seorang PhD student, wife and mother to be..

For my dearest adik Umi,
Anggapkan perjalanan master awk di UPM sebagai bekalan sekiranya awk wat PhD di obesi nanti..pasti ketika itu awk lebih bersedia n matang berbanding sekarang.

Persediaan awl utk sambung PhD adalah penting. pastikan awk uruskan semua setahun sebelum awk plan nak sambung PhD.

support dari keluarga n insan tersayang adalah amat penting utk awk sambung belajar. AMAT PENTING.

akhir sekali percaya lah yang rezki Allah. akak tak sangka akak yang cume 2nd class upper, tader master berpeluang menyambung PhD kat UK ni. bukan sebab akak bijak tapi sebab rezeki Allah. Syukur alhamdulillah =)

Umi, episod seterusnya : PhD and Pregnancy (^_^)


signature blog 


Fashionita Oh Fashiondiva

Salam,

First and foremost Happy New Year to everyone.
Me, New Year Resolution? Yeah, I have 1. Just 1

1. I want to be more fashionable. hehe..bukan cam fashion diva kat Hollywood yg mmg glamorous..maksud saya, saya mahu berfashion seperti yang saya mahu. Seperti ini





Source: Google


hehe..cumel kan???dari dulu saya suke fashion ala2 korea ini..tp sbb kat mesia dulu agak berisi so tak bape bersemangat nak berfashion..skang sbb dah kurus so semangat tu pon datang balik..Nanti bila2 ade masa saya akan poskan pic2 saya berfashion ala2 korea ini ye..hehehe..

Selain fashion2 korea ni..saya terinfluence gak fashion2 dari local teenagers UK yg hari2 saya tgk.hehe...perasan saya masih teenager la plak kan. gaya ala2 Street Style Plaid..simple and sempoi which is ME!hehehe..



Source: Stockholm Street Style, Styleosight, Face Hunter, The Sartorialist and various street style blogs.


and also suke jugak ngan gaya this hot chick that I accidentaly found her blog Lisa Place..her gaya is really simple and nice.







Anyway, harap2 saya dapat merealisasikan resolusi 2011 ini dengan jayanya dan bukan hangat2 taik ayam!


And ladies out there...what about u? is there any fashion style that u really like?



signature blog