Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, February 28, 2010

Aktiviti Saya dan Amien pada hari ini

Oleh kerana semalam dah kuar makan2 so kitorang decide arini nak duk umah je. Berehat dan bersantai. Some more badan n kaki Amien pon lenguh2 after playing soccer ngan coursemates dia on last Friday. 

Pagi tadi saya ajar Amien camne nak masak nasi goreng. Actually not really pagi la. It was about 11.30 am kan. So nasi goreng tu cam jadi BRUNCH utk kitorang le.. .hehe.Tak sempat lak nak snap gambar. Anyway, he did very well on cooking his nasi goreng udang. Sedap gitu.hehe..Sayang, u makin terer masak la. I lap U. 

Nowadays Amien really addicted ngan F.R.I.E.N.D.S series. Dia sanggup download all 10 seasons of that series. n baru khatam first season.hehe..I like him watching that sitcom because it really can make him laugh like crazy. hehe..so time Amien dah penat2 study or wat assignment saya bagi la dia can layan cite FRIENDS  tu. Untuk ilangkan ngantuk n stress. N it really work! n lagi satu Amien cakap saya macam Monica sbb kene pastikan sume kemas dan teratur.hehe..yeke?saya rase saya bersepah jugeks..Apa2 ajelah sayang..huhu


N baru je sat tadi..Amien telah berjaya buat Cheezy Roasted fries (tader wedges so gantila ngan fries kan)..Actually it is really easy to make. Only takes 10 minutes to make the cheezy sauce. Rasenye sama tu cam kat KFC.nyum2.. n the recipe we got from this website : Cheezy Wedges Recipe

And for this time saya berjaya snap beberapa gambar..



 
The Ingredients


The Chef


The Cheese


 The Product..nyum2..leh MAKAN!!

And for tonite..Amien is going to cook Ayam Masak Black Pepper..senang utk saya dah bersalin nnt..hehe..Thanks to Amien sbb masakkan all these food today..I really love u sayang..MUAHSSS!!! (jiwang karat tahap berkarat)


Pictures of Us

 
waktu ni saya n Amien still belajar kat UKM n UUM. Bile Amien balik KL, sure kami akan amek peluang untuk berdating.hehe. If I am not mistaken, we were at 2nd year during this time. Ni la first time kami makan berdua kat Sushi King. FYI, saya ni pencinta makanan Jepun dan Korea (^_^)




Gambar ni plak diambil sewaktu kami telah abis belajar. Ketika itu saya masih bekerja di Cancer Research Initiatives Foundation. During this time we were participating Terry Fox Run which held @ KL Lake Garden. Saya suke gambar ini kerana kami berdua tersenyum dengan gembiranya. Kami berdua mempunyai susunan gigi yang cantikkan. Perasan je.




Gambar ni plak time Amien still keje ngan DIGI. We were having a surprise Birthday Party of one of his colleagues, Kak Liza @ Shah Alam. Sempat lagi tu snap2 gambar berdua.hehe..




This pic pulak were taken masa kami baru lagi berkahwin. We went to Kuching. During this time we were having our dinner with Niena @ ........(hehe..I forgot where was it). Tapi tempat ni kene cross the river. Maybe Niena ingat kot kat mana.

And lastly..this is the most precious picture of us..




Ini adalah gambar ketika kami kat Matriks KMPP. Time ni baru kapel lagi.hehe.Saya still malu-malu kucing. Saya mmg pemalu orangnya. Honestly, I really love this picture n it have sentimental value to both of us. Time tu tader lagi tau digital camera. Still guna kamera zaman dolu-dolu. 

Note: Jika anda perasaan, setiap gambar yang dipaparkan, Amien memakai cermin mata yang berbeza-beza. Oh, saya amat gembira dapat bersama Amien dengan cermin mata nya yang berbeza-beza itu. Saya berharap saya akan terus menemani Amien dan cermin mata nya yang baru di masa akan datang sehingga nafas saya ini terhenti.. (Auww..saya yang jiwang karat)



Saturday, February 27, 2010

Pregnancy Pain

Currently, I am suffering from backache, heartburn and pelvic pain. Actually, these symptoms are common during pregnancy. It just make me feel uneasy. Tapi still okay lagi dan saya masih boleh bertahan. Keluarga dan rakan-rakan jangan risau kay..(saya tahu kamu semua sayang saya) hehehehe...



 

Makan-makan @ Andrew Ure Hall



Arini saya dan Amien were invited for makan-makan @ Andrew Ure Hall. Shaker, one of Amien's coursemates were holding the makan-makan. There was a lot of great food there. Shaker is a Muslim Syrian, so all the food is HALAL. Easy for me to eat (melantak sebenarnye) everything without doubt.huhu. Other people also brought their food. Paula (Thai girl) brought Chicken Rice, unfortunately the chicken  was not halal so we can't try that. But the nasi n the sauce is really nice. I like it. Bukhola also brought some Nigerian food and it was nice too. Siap ade pisang goreng lagi. hehe..
 Me??haha.tak bawak pe2 pon. tak sempat nak masak la. (Alasan je tu..heh)
Anyway, all of them were treat me nicely. Maybe sebab saya pregnant kot.hehe..suke sangat.hahahaha..

After the makan2, we were having fun with Punjabi Dance, Salsa Dance and also Greek Traditional Dance. It were new things to me and I enjoyed it!!

After that, six of us including Giorgos, Kunal, Sudhi, Spiros and his girlfriend, Foteini (she is so nice and pretty..), Amien n I went to the Cafe nearby for a coffee break. Oleh kerana saya tidak mengambil sebarang caffein ketika mengandung, maka saya telah memesan hot chocolate. Saya suke hot chocolate di Cafe ini sbb rasanya yang tidak terlampau manis. Orang kata sedang-sedang saja. =)

For me is really good to have friends from other countries because we can learn  and share a lot of new things with them. Anyway, these are few photos taken from the makan-makan event. Enjoy guys!




Friday, February 26, 2010

Infant Bath Basin

Saya mahu Amien beli bath basin ini utk baby kami nanti..

Photobucket

Info: Camne nak kira tarikh Due Date?

Gestational age, or the age of the baby, is calculated from the first day of the mother's last menstrual period. Since the exact date of conception is almost never known, the first day of the last menstrual period (LMP) is used to measure how old the baby is.

The way your due date (also called expected date of delivery or EDD) is calculated is nine calendar months and seven days from the first day of your last normal period.

Sebagai contoh the first day oy my LMP is 5th Julai 2009. Kalau ditambah 7 hari akan jadi 12. Kalau ditambah sembilan bulan, maka akan jatuh pada APRIL 2010. Oleh itu my EDD adalah pada 12th April 2010.

PERSOALANNYA..............


Based on the Estimation Due Date (EDD), saya sekarang sedang mengandung 33 minggu.
Eh, kejap..................

Saya ngan Amien kahwin baru 7 bulan 1 minggu 1 hari. Kalau convert kepada minggu baru 29 minggu. So macam SEMACAM lah plak pregnancy saya ngn tarikh kahwin kami kan..
APAKAH????APAKAH ANAK ITU?????????????

hehehehehehhehehehhehehhehehhehhe......................

saya ini saje je mahu bikin kontroversi PANASSSS kan.....

mengapakah ia SEMACAM ???

Jawapannya, umur bayi dalam kandungan saya dihitung dari hari pertama last menstrual period saya iaitu pada 5 Julai 2009 ; sebelum tarikh perkahwinan kami (18 Julai 2009) bukannya dari hari pertama kami berkahwin. Dengan mengambil kira period cycle saya adalah normal (28 hari) dan tempoh ovulation berlaku dari hari ke-12 hingga ke 16 (16 Julai hingga 21 Julai) maka EDD saya jatuh pada 12 April 2010.

Ini bermaksud...anak kami ini adalah ANAK BUNTING PELAMIN.huhu...nak wat camnekan..kami berdua mmg SIHAT dan SUBUR...

Meh kite cuba kira sama2....





Thursday, February 25, 2010

Info buat Pregnant Mother

I would like to share this info with everyone who is pregnant currently or who think that she will be going to pregnant someday. I got this info from Kak Akmar (thanks a lot Kak!!)..

Surah-surah yang elok diamalkan ketika mengandung:

**Surah al-Fatihah – Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan
**Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
**Surah Luqman – Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.
**Surah Yusuf – Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.
**Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati
**Surah Yaasin – untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.
**Surah Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.
**Surah an-Nahl – Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.



Maulidur Rasul

Esok merupakan Hari Maulidur Rasul iaitu hari kelahiran junjungan besar kita Nabi Muhammmad S.A.W. Baginda dilahirkan pada Khamis, 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan 23 April 571 Masihi.

Di kesempatan ini saya ingin mengajak keluarga dan rakan-rakan agar memperbanyak selawat ke atas Baginda.



A Millionaire's First Love

Saya telah menangis bile menonton filem Korea ini.....



Congratz to Nazi!


Cantikkan Puan Nazihah kite bergaya dengan tudung yang dipakai

Tahniah buat Puan Nazihah kite kerana telah menjadi pemenang model TUDUNG FAREEDA bg minggu yang ke-13.

hehehe...saya bangga dgn kawan saya ini. (*_^)

(Saya suke mata Nazi yang cantik itu....... )




Me with my New Toy

TADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ibu mengandung sedang ber exersice bersama gym ball yang baru dibeli...
nyehnyehnyeh.....







Harap maaf. Wajah model tidak dapat ditunjukkan atas sebab-sebab tertentu. Segala kesulitan amat dikesali (*_*)

Panggilan buat Husband...........

Kalau korang de husband...pe panggilan yang korang akan guna??

SAYANG?
BABY?
DARLING?
DEAR?
or...........................................................
ABANG????

Saya sebenarnye panggil Amien dengan panggilan SAYANG..manja ape...hehehe...

MASALAHNYE.............



Amien nak saya panggil dia ABANG.......


MASALAHNYE.............

Saya tak leh nak panggil dia ABANG sbb bagi saya, saya hanya akan panggil seseorang itu abang kalau :

1. Dia ABANG kandung saya...semestinye AMIEN bukan kategori ini la kan...
2. Dia jual burger kat tepi jalan tu... "ABANG, burger ayam double satu!!"....ni pon tak termasuk gak...

So kesimpulannye saya terpaksa menolak permintaan Amien dengan baik.huhuhu...



(bukan ape....tapi saya mmg de masalah ngan panggilan ABANG ni..saya dah pasan lama gak..de skali tu de sorang Pakcik Amien ni tanye kat saya..."ABANG awak katne?"..saya ngan naif terus jawab "Saya tader ABANG (saya maksudkan ABANG kandung la kan)"...pastu Pakcik Amien tu terus ketawa n membalas "Ala..tak ngaku plak dah kawen..hahahhahahaha".....time tu otak saya baru dapat catch up maksud ABANG tu adalah suami saya i.e Amien la...alahai pakcik..saya tak panggil suami saya ABANG la..)

Wednesday, February 24, 2010

Apa yang telah saya beli arini????

Walaupon arini Glasgow snow dengan lebat together with angin kencang...namun Amien dan saya tetap gagahkan diri untuk pergi ke city centre. Mula2 kami singgah ke University dulu sbb nak usha2 Volunteering Exhibition kat Royal College Assembly Hall. Best sbnrnya kalau dapat join as volunteer ni tapi memandangkan keadaan saya yang tidak mengizinkan jadi saya pendamkan jela keinginan nk jd volunteer tu. Amien pon excited gak tp bile dia tgk perut saya memboyot tu trus dia tak jadi nak join..ciannye kat Amien....

Then....sbb dah lapar sgt tahap dinasour..kitorang pon MAKAN dulu kat Best Kebab. Saya order cheese burger n Amien lak order fish n chip..sedap gak fish dia..leh try lg pasni..hehehhe..

Pastu kitorang pon jalan2....round2....pusing2.........beli2...........dan inilah hasil pembelian kami (kami ke???sbb sume barang saya saje..hhehehehehee) pada hari ini: ----------------------------------->

1. Sehelai blouse Ms. Selfridge @ GBP 5 which was GBP 38 before (worth kan beli???)


2. 2 helai tights @ GBP 6



3. Reebok Exercise ball / Gym ball @ GBP 9.99


belum sempat pump lagi..hehehe..tak sabar ni nak try..

4. Perfume Elizabeth Arden Green Tea Summer 50 ml @ GBP 4.99



hehehe...sume barang pon below GBP 10..Padahal plan asal cume nk beli exercise ball n tights saje..huhu...plan asal sudah tersasar la plak.....pe pon thanks to Amien for his lovely treats n companion (sume Amien yang byr..saya beli saje..hehehehe)..lain kali Amien blanje lagi ek isteri kesayangan awak ni..hikhikhik....

COP COP COP

Ni pe plak????????????




hehehhe...ni adalah surf vest top yang konon2 dibeli kalau tetibe nak gune utk birth pool treatment nnt time nak labour...hahahahhahaha!!!!!!! kot2 la ada can dapat gune that treatment..hehe..so beli la kan..klupon tak gune utk birth pool treatment tu..pakai jela time mandi kat umah dalam bath tub (ayat nak sedapkan ati la tu..huhuhu) saya beli atas saje..bhgn bawah??????midwife kata tak pakai pe2 kat bawah tu pon taper sbb dalam air..hihihi...so saya pon tak beli la..ikot nasihat midwife la katakan.....


Today's weather.....

Today...

Glasgow is snowing again....uhuk2....bile la nak start spring ni...


Sejuk woo...tak besh nak kuar jalan2 bile snow ni...



Bila mau tukar camni??mesti hati berbunga2 je..hehe..nk shopping pon lebih bersemangat



Plan arini saya nak g city centre mau beli -------------------->




hehehe...sesuai utk ibu yang sedang mengandung.... (*_^)

Tuesday, February 23, 2010

2nd Antenatal Class : Session with midwife

Yesterday saya telah menghadirkan diri ke sesi kedua Antenatal Class @ Princess Royal Maternity Hospital. Kelas bermula dari pukul 1.00 pm until 3.30 pm with half an hour gap between 2.00 pm till 2.30 pm. Sesi pertama kelas ini adalah perbincangan bersama midwife. Tajuk yang dibincangkan adalah LABOUR and PAIN RELIEF.

Antara info2 yang beguna adalah :

1. Bagaimana anda tahu yang anda hendak bersalin?
- Contraction pain
- Water Breakage (Air ketuban pecah)

For the contraction pain it will start with stomach cramp cam period pain. Later the contraction will increase gradually and more frequently yang mana anda akan merasai sakit yang lebih kerap. Pregnant mother dinasihatkan datang ke hospital setelah merasakan contraction yang lebih kerap which is 3-4 times in 10 minutes ataupun pembukaan serviks mencecah 4 cm.

2. What are the option for pain relief available?

-Gentle exercise, breathing, posture and relaxation techniques help in early labour. ( We will discuss further in next session with Physiotherapist)

-Birth pool
Cara ini adalah dengan berendam dalam bathtub with warm water. Cara ini dapat mengurangkan rasa sakit dan membuatkan pregnant mother lebih tenang. Pasangan juga dinasihatkan untuk mengurut dan membelai pregnant mother ketika ibu tersebut sedang berendam.



-Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS)
TENS dilakukan dengan melekatkan pad pada belakang badan pregnant mother. A low voltage electric current is passed across these pads and this stimulates your body to produce it's own natural pain relieving substances. Ia mengambil masa 30 minit untuk merasai kesan penggunaan mesin TENS ini. Mesin ini boleh dihire di local pharmacy and good to use during early labour (early contraction).




-Entonox
Entonox adalah campuran gas nitrous oxide (laughing gas) and oxygen dan pengguna perlu memakai mask atau bernafas melalui mulut. Kesan kepada pengguna, ia akan membuatkan mereka merasa mengantuk but not the baby. It is better to use Entonox when tthe contraction just started



-Diamorphine
Ia merupakan sejenis dadah yang diberi melalui injection. Dadah ini mempunyai kesan sampingan kepada ibu which may reduce the mother's awareness of everything that happen arround her. Bayi juga maybe akan bernafas dengan lebih perlahan.




-Epidural
Ini merupakan pain relief yang popular terutamanya di kalangan ibu yang melahirkan anak pertama. Epidural akan disuntik di tulang belakang ibu. Oleh itu, ibu akan merasa numb di bahagian bawah.




After attending the class, I have discussed with Amien what are the option that I would like to have for pain relief during my labour later. And we decided to try:

1. Relaxing and massage
2. Birth pool
3. TENS
4. Epidural if necessary only.

Anyway...cam besh je kan birth pool tu..huhuhu......