Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, May 19, 2011

Update

Salam semua...

Rindunye kat blog ni..agak lama tak mengupdatekan blog..Honestly being really busy lately. I mean ngan PhD research project. Klu ikutkan scholarship ni, tggal setahun setengah je lagi nak siapkan..SV dah risau2 takut tak sempat siap but being me that tooooooooooooo optimis..hihihihi..rase2nye InsyaAllah boleh siap..Mari sama2 kita doa kat Allah semoga dipermudahkan urusan PhD saya ni..

Anyway 1 part of my projects boleh dikatakan siap..so leh tutup buku lerr gitu..tggal touch up2 sket..
and syukur sangat2 yang abstract for this project was accepted for poster presentation in GA 2011! tahun ni InsyaAllah kami akan beraya di Antalya Turkey le sbbnye conference ni dari 4-9 September..hikhik.. (de sesuatu gak yang saya tengah tunggu2 utk conference ni..kang dah tau result baru kite cite ye..). Dengan bersemangatnya saya akan menyiapkan poster utk conference ini dan sgt excited utk present my work in front of other people. Also I will use this conference to start a new network..mana tau leh wat research placement ke kat mana2 lab..tengah usha2 gak ni..


my second project is more into metabolomics approach in discovery of bioactive compounds from Malaysian actinomycete. Basically this project is collaboration with Dr Nora from UKM.. initial result agak menarik kata my SV. so leh teruskan utk next step.

n my third project is similar to the second project tapi de kesinambungan ngan 1st project. sbbnye saya tgh nak identify interesting compound from endophytic fungi isolated from Vitex pinnata. Special thanks to Kak Ira yang bersusah payah mengejar abang pos laju utk tolong bawakkan sample pokok ni ke UK. Jasamu amat kukenang..hihihi..Also tak lupa utk abah n mak yang tolong masuk kebun orang, siap gergaji dahan lg utk dapatkan sample pokok ni..pengorbanan mak n abah buat saya amat terharu..uwa!!!!! for the third project ni saya tengah establish pure fungi..hopefully nex week leh extract and run NMR utk check chemical profile.

SV bitau taun depan conference kat New York sume orang wajib join!!hehehehe..NY here we come!!hikhikhik..terlebih eksaited tak berkesudahan...

Skang ni tgh sibuk2 apply travel grant.ingat pesan bos lama saya dulu..apply je travel grant dari memana..biar ciput pon tapi nnt leh letak kat CV bg lebih terangkat!


okie la gtg..masak lemak saya tengah menggelegak kat dapur tu..

anyway this wiken lepak umah Yorgos kat Edinburgh..kasi can kat Mr Amien jumpe n lepak ngan kawan baik dia tu..mst banyak gossip (^_^)

signature blog

Thursday, April 28, 2011

Our precious is a big girl now

Salam semua..

Lama je tak update blog ni.
April is very special for us.
Maryam was born in this month. 
I still remember when I was discharged from hospital, cherry blossoms were everywhere
Cantik sangat.. (^_^)


We decided to celebrate her 1st birthday only between 3 of us.
We thought that 1 year old is still too young for Maryam to appreciate a birthday party.
So we just want to spent our quality time together with her..
We brought her to the Soft Toy Play Area in Glasgow. She really loves it!
We noticed that she easily makes new friend. She is sooo adorable..
Bought her few gifts that she needs it.
But the one is more practical gift that we bought for her is..

A NEW CHEST DRAWER


hehe..her cloths are beranak pinak sampai tak cukup tempat..


Because tak jadi nak g Paris sbb visa Maryam lum dapat lagi 
n teringin sangat nak bwk Maryam jalan2..
so we went to Newcastle during Easter break.
spent 2 nights at here
and you know what Maryam is really happy when we checked in to our room
I mean really2 happy!!!!!
Siap terkinja2 atas katil lg..hehehe 
Mummy gembira sangat bile tengok Maryam happy
Katil is really huge
Muat kami bertiga tanpa perlu tido bentuk L lagi
And tilam dia really2 comfy sampai Mr Amien tanak bangun dari katil..hikhikhik
Kesimpulannya, percutian kali ni mmg refresh and relax!

Few updates about lil Maryam:
She can walk now.Really fast.
She talks a lot..mcm daddy dia..hikhikhik
She can bye bye
She can salam n cium tangan

She loves bird very much.
She can say bird, buah, mama, papa, baba, nene, daddy,nak, dah, no, yes, one, two three,
and banyak lagi..but still not mummy..mmmmmm

She loves to dance
She loves to wear new dress. Good dear. We can shop together then (^_^)
 And she really loves me!

To my beloved cutie pie,
Maryam
Happy 1st birthday to you
May Allah always bless you
Daddy and mummy will always love you
forever and ever




signature blog 



Saturday, April 9, 2011

1001 Aksi Maryam


















































 signature blog




Monday, April 4, 2011

Spring 2011 starts now!

Bunga mula mekar di mana2.
Park adalah tempat sesuai menikmati keindahan Spring di UK
Saya amat suka musim bunga. d(^_^)b
Maryam lahir pada musim ini.
Daffodil mula tumbuh ditepi2 jalan..
Cherry blossom mula mekar di taman2

























Tak sabar mak tengok tulip n rose! Jiran bawah rumah saya rajin menanam bunga =)


Saya paling suke gambar kat bawah ni....credit to Mr Amien sbb snap this lovely picture (^_*)




signature blog

Sunday, April 3, 2011

Berbasikal di Millport, Cumbrae

Ad hoc plan.
Hehehhe..
Ajak Mr Amin berjalan ke Cumbrae. 1 jam je naik train ke Largs dr Glasgow.
Pastu 10 minit naik feri
Pastu 5 min naik bas
Pastu sewa basikal n jalan2 kat pulau tu..hehehhe
Mmg enjoy.
Dari Glasgow siap2 bwk bekal nasi. so leh picnic kat sana.
Maryam pon cool je nek trailer..hehehhe
Enjoy pic kat bawah ni ye















































signature blog

Saturday, April 2, 2011

Saya kempunan Char Kuew Teow Penang kat Pasar Malam Bangi!!!

TERLIUR!!!!!!!!!




Pic taken from this link


P/S : Zeti, sila poskan CKT Penang dari Bangi bole???hehehehhehhe

signature blog 



Friday, April 1, 2011

PhD and Family

Ye Ummi..akak masih terhutang entri PhD ngan awk.. d(^_^)b

Key point is P.R.I.O.R.I.T.I.S.E

Bila dah ade family ni maksudnye kite ade lbh dari 1 t/jwb
1. ISTERI
2.IBU
3.STUDENT

Masa saya pregnant dulu, saya tak dibenarkan masuk lab langsung atas sebab keselamatan,jadi tak banyak pengalaman dapat dishare bila wat PhD masa peknen. Walaupun saya ketinggalan lbh kurang setahun, tapi saya anggap semua tu ada hikmah =) (saya leh jadi fulltime suri rumah, asah skill memasak, tdo lebih, tunggu Mr Amien balik..hehhee)

N now bile dah ade Maryam n hampir setahun dah usia Maryam.. perjalanan PhD saya semakin mudah..masa awal2 dulu masa umur Maryam 2-8 bulan mmg susah sket..kadang2 saya terpaksa skip tak datang lab..lbh2 lagi masa Maryam sakit nak tumbuh gigi..ish3...mmg haru...tapi sekarang bile Maryam dah besar..alhamdulillah..nak jaga dia pon makin senang..so lbh banyak masa saya luangkan di lab.

Anyway, pe pon saya tetap prioritise kan family first then my study.

Cth: kalau Maryam sakit, saya tak datang lab.
Cons: keje lab tertangguh.
Overcome:datang lab wiken.spend 3 non distracted hours so that leh finish kan keje.

Saya lbh selesa keje 5 jam tanpa henti n tanpa gangguan (cam FB,email,online shopping) compare 8 jam datang lab tapi tgk internet, sembang lama2 ngan member..

Always plan my weekly work in the lab. and try to finish it.

1 more thing, partner MESTI memahami situasi .kadang2 balik lambat.kadang2 tak masak.kadang2 keje wiken..
Support dari partner amat penting!



signature blog 


Tuesday, March 22, 2011

Vacancies in USIM

Salam everyone,

Just want to share this with you.

USIM tengah iklankan jawatan kosong akademik i.e lecturer. To those yang beminat sila la apply di laman web USIM ye. Tarikh tutup 3 April 2011 (^_^)



            


signature blog

Saturday, March 19, 2011

She melts my heart
























signature blog

Tuesday, March 15, 2011

REE Group

.



REE students (PhD, MSc and MPharm)


REE = Dr RuAngelie Edrada-Ebel
Dr RuAn sebelah saya tu.. =)

signature blog

Sunday, March 13, 2011

Tsunami di Jepun : Peringatan Allah

Assalamualaikum wbt semua,

Takziah buat mangsa tsunami di Jepun. Kami mendoakan semoga semua sahabat2 kami di sana berada dalam keadaan selamat. Kami mengganggap tragedi ini sebagai peringatan Allah SWT supaya kita tidak alpa dan leka dengan khayalan duniawi. Semoga kita semua sentiasa dirahmati oleh Allah, sentiasa diberi petunjuk oleh Allah utk menjadikan kita hamba Allah yang lebih baik. Saya tersedar bahawa kiamat itu makin dekat..hakikatnya diri ini masih kurang amal ibadah utk bekalan akhirat kelak....

....


kesignature blog

Friday, March 11, 2011

Semalam Yang Begitu Adventurous

Salam semua..

Malam tadi kami sekeluarga tido mati.hehe.sebabnya penat sangat3..

Ceritanya bermula pada petang semalam..kami bertiga keluar membeli groceries kat kedai cina, chung yin  Saya membawa beg sandang belakang manakala Mr Amien menyorong stroller Maryam. Tapi semalam cuaca kat Glasgow begitu pelik sekali. 5 minit cerah siap ngan matahari sume...then pastu hujan lebat beserta angin kencang tak hengat punya! Keadaan ni start dari awal pagi sampai kan ke lewat petang..Tapi kami mesti gak pegi beli barang2..Alhamdulillah kami sampai ke chung yin..selesai membeli barang2 kami pon nak balik dah ni..Maryam pon dah tertdo dalam stroller tu..

Tapi perjalanan balik begitu adventurous sekali.arah balik umah adalah arah berlawan angin. mula2 angin kuat datang menerpa.AMAT2 kuat sampai kami kena berlawan angin supaya stroller Maryam tak tercampak. Dah le angin kuat..tiba2 hujan batu bertimpa2 turun..makin lama makin lebat.lebih lebat.dan lebat lagi.angin pula makin kuat.terlampau kuat.sampaikan kitorang tak leh lawan angin dah..ish2..abis sume tenaga saya guna nak lawan angin tu..oh, lupa nak bitau masa hujan batu yang lebat tu..tangan saya sampaikan frost ye.aduh..dah tak terasa ape dah.peristiwa tu berlaku dalam 5 minit ke tapi.....ish2...memang pengalaman yang tak dapat dilupakan le.

pas je ilang angin tu..pe lagi kami pon lari pecut 100 meter gitu utk sampai ke rumah cepat sbb takut angin kuat n hujan batu datang lagi..sepanjang pelarian kami tu saya gelak kuat  je hehehehhe..n yang lebih best lagi..Maryam syok je tdo dalam stroller tu macam tader pe yg berlaku. (^_^)..terbukti genetik dari daddy awk ; 'tido tak hengat dunia'


Oh ya..malam tu lak kami bawak seplastik besar ikea (ala yang warna biru tu) penuh ngan baju kotor kat laundry universiti sbb washing machine kami sudah tidak berfungsi. mmg besar le mesin basuh kat situ. leh muat sume baju kotor utk seminggu. kami bertiga pon tunggu le baju siap nak basuh sume..tapi saya hanya mampu tunggu 30 minit camtu..parrt drying dah tak larat dah.mengantuk sangat2..penat sangat lawan angin Glasgow. saya n maryam balik dulu umah. kasi can Mr Amien ngorat awek Scottish yg tengah cuci baju.hehehe...


signature blog

Thursday, March 10, 2011

Hobi saya suke berangan-angan

Salam semua,

Another one month is Maryam's birthday. Am wondering nak belikan adiah pe utk si kecik ni..mmmmm......


Terasa nak belikan Maryam yang ni..

Source: Kiddicare.com



ni pon cam nak belikan gak...

source: google image



ke nak bawak jalan2 g sini ye....



ish3....berangan2 je ni.......hehehehehhehe.......

signature blog