Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, June 23, 2010

Alexandra Park




Park pertama yang kitorang jejak bila sampai2 kat Glasgow ni. Dekat je dari umah kitorang skang ni. tak sampai 5 minit berjalan dah sampai dah. Omputih kat sini mmg suke g park2 ni. Sambil2 bwk anjing diorang beriadah gitu..

Alexandra Park ni de golf course gak. So besar gak le park ni.  Keluasan park ni plak adalah 42 hektar. Park ni dinamakan Alexandra bersempena nama isteri kepada King Edward ke-7, Princess Alexandra. Park ni dibuka pada taun 1870. Huishh...dah lebih seabad gak park ni sebenarnye.

Kat Park ni de tasik gak tapi kecik je la. n taman permainan kanak2.. n picnic pon bole gak le..huhuhu...Oleh sbb park ni dekat je dari umah kitorang, so slu le bawak Maryam jalan2 kat park ni...

Ok. abis dah fakta2 kan. So skang kite layan gambar Alexandra Park k! Happy viewing (^_^)







And the best is that we have almost complete collection of 
4 seasons of this park!




AUTUMN



Time ni kitorang baru je sampai Glasgow. Around October 2009. Time tu saya tgh peknen Maryam..



Musim luruh ni leh nampak le daun2 kat pokok tu warna merah2 kuning n banyak yang gugur













WINTER



Saya tengah peknen Maryam 6 bulan kot time ni..hehehe...perut stil tak nampak g kan.. =)






Pond membeku time winter and please note that Mr Amien berdiri atas tasik yang beku tu..huhuhu





Gambar gediks time winter.hahahahahaha



SPRING









Time ni Maryam dah lahir!!!hehehe...(saya tu tak abis pantang dah jalan2...ishk3....)





Cherry blossom





Tulip





Itik dan Tasik




pre-SUMMER




minah saleh tu pakai singlet je sbb dah panas sangat tu.hehehhe









Note: Summer betul2 bulan 7 nnt...kang saya update gambo utk summer ni k..







signature blog

Tuesday, June 22, 2010

Port Baru

Maryam dah de port baru  (^_^)















signature blog

Omputih Peluk Maryam

Sonok la Maryam tu..kecik2 omputih dah peluk (nampak sangat le mommy dia ni kempunan nk kena peluk ngan omputih masa kecik2 dulu..huhuhu)




suke je kan Maryam tu kene peluk ngan Auntie Ursula...tersengih je..hehehehe




Uncle Dominix pon peluk gak!! hehehehe











hikhikhik...Uncle Kunal yang kurang putih pon peluk Maryam gak ke???hehehhee






Daddy pon nak gak menyelit..hikhikhik





signature blog

Hujung Minggu Ternak Lemak

hehehe.... last wiken aritu saya n Mr Amien teringin nak makan nasi lemak utk breakfast..so kena la masak sendri.. yela..duk kat negara yang asik makan roti je ni kan...mana la nak dapat nasi lemak ni. sume pon kena masak sendri (tak sangka sungguh saya yang buduh gile masak masa kat mesia dulu dah pandai masak..hiks!)
So mari kite tayang sket gambar nasi lemak yang saya wat tu (u ols jgn terliur k..hehehehehee)










Nota : Saya tambah makan 3 kali k..tu yang ternak lemak tu..uhuk3..





signature blog

Thursday, June 17, 2010

Lunch @ Jack McPhee. Fresh from the sea

Dua hari lepas, kitorang lunch kat Jack McPhee. Restaurant ni kat Hope Street terletak kat City Centre (dekat ngan Sauchiehall Street). Basically restoren ni jual Fish n Chips. Saya pulak mmg tgh crave nk makan Fish n Chips ni.hehehe.




Komen saya ttg restoren ni :

1. Ambient ok..senyap je even though de org. maybe sbb ramai org tua yg makan sini. pastu de kipas siling gak..sesuai time2 summer ni =)

2. Layanan pon baik. Waitress dia peramah and very helpful

3. Makanan pon sedap. And portion pon besar. Saya order Fish n Chips (2 fish fillet) and Mr Amien order Meal of the day ; Salmon and air Coke with Ice Cream. Alhamdulillah kitorang kenyang. Batter fish n chips restoren ni mmg sedap.

4. Harga : lebih mahal sedikit dari restoren fish n chip yang lain. tapi with the big portion, nice ambient and good customer services so still consider ok. Utk makanan plus coke plus VAT, total ialah GBP 13.



Suasana restoren yang menyenangkan...(model gambar pon nampak hepi je kan..hehehhe)





Sempat le Mr Amien n saya berposing dulu sblm makanan sampai





Fish n Chips dan juga Salmon with Salad (saya suke salad tu..fresh je..)



Nota: Pas abis je makan..kami berdua trus mengantuk.huhu..kenyang sangat kot... (@_@)



signature blog

Wednesday, June 16, 2010

Resolusi Appin Road

Semalam Resolusi Appin Road telah berjaya dimeterai oleh Mr Amien dan saya. Kami berdua bersetuju untuk memberi komitmen 100% terhadap resolusi tersebut. Antara intipati resolusi tersebut adalah:

1. Untuk mengkongker semua park2 di Glasgow



Peta di atas menunjukkan park2 fofular yang wajib kami kongker di Glasgow ini. Good luck to us!




2. Untuk mencuba restaurant2 menarik sekitar Glasgow khususnya dan sekitar UK secara amnya



Special entri akan dibuat bagi setiap park dan restaurant yang kami pergi. (^_^)


signature blog

Eksperimen Berjaya with Specimen ZM100410!!

Yay! suke ni... (^_^)
Eksperimen telah berjaya! Specimen ZM100410 telah berjaya melepasi Ujian Standard Appin Road.
Selepas ini Ujian Whitehill pula akan dijalankan ke atas ZM100410. Sempat gak saya snap gambar n rakam video ke atas specimen ketika ujian ini dijalankan. Ni yang sonok bile wat PhD ni. Permanent Head Damage kan. Sume bende saya nak eksperimentasikan. Tak caya?? Meh tgk video ni....huhuhhuhuhhu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Specimen ZM100410 yang memakai baju renang bunga2 tu k. Sebelum nak masuk ke swimming pool yang lebih besar, Maryam kenalah lepas ujian standard dulu ----> dalam bath tub kat umah.hehehe...both of us can't wait to swim n play with you Maryam!!!



signature blog

Sunday, June 13, 2010

1st Attempt : FAMILY POTRAIT


Mata saya tu cam sembab je kan...aishhhhhh.......













Maryam dah ngantuk daa.......








signature blog

Saturday, June 12, 2010

Ape-ape aje

Dalam sebulan ni dah 2 kali saya panas badan, sakit tekak dan selsema. tensi je. ni maybe sb cuaca yang amat tak menentu kat Glasgow ni. Pagi leh ujan lebat n petang lak tetiba je panas terik. tak suke oo kalau demam.(skang ni pon tengah kurang sehat la ni) takleh jalan2 window shopping..summer sale da nak start tu.hehehe.


Anyway labwork berjalan dengan ok. Sample dah ground utk preliminary study. Dapat dalam 600 gram. Next week still kurang busy lagi..okeh2 lagi. I think lg 2 minggu baru la start busy. Tapi alhamdulillah labmates pon baik2. Postdoc yg tlg saya tu pon amatla baik k.  Feedback dr student2 lain pon kata SVs saya baek2 orangnye.ALHAMDULILLAH. (^_^)

Malam tadi Maryam asik nak menepek je kat saya..tggal sket start le berbunyi irama nak nanges. padahal mata dah tertutup tdo tu. Amazing kan...baby sekenit tu leh cam parent dia berdasarkan bau (bau Mr Amien pon saya tak leh nak cam.heheh). So malam tadi dengan saya tak berapa sehatnye pon bagila Maryam menepek sampai le pagi ni. Turn daddy pulak jge Maryam.

Last few days saya called umah kat kampung. dok sembang2 ngan kakak n emak..terbukak le plak cite  BAJU RAYA. sedih wooo...taun ni saya tader baju raya (maksudnye baju baru)..so merintih2 kat mak n kakak hingga mak menitiskan air mata, (huhu..strategi tu) maka petang itu juga (waktu Mesia), emak saya telah membelikan baju raya baru utk saya.YAY!!!!!!!! time kaseh mak. (YAY YAY ade baju raya. YAY YAY). Utk Mr Amien, dia kata dia tanak baju melayu baru so nnt saya belikan dia jeans n shirts baru. N for Maryam lak..nnt mommy belikan gown yg exrtavaganza k.haha.extra sangat la tu. Maryam nye baju takleh beli awal2 sbb duit elaun KPT lom dapat lagi Maryam cepat membesar so mommy takut nnt beli awal tak muat la plak.

Semalam kitorang (Mr Amien sbg ketua) mengada2 wat sesi fotografi sefamili. hihihi..nak gediks2 gitu..tapi wat kat umah jela. Later I show you the picture k. Okei la..GTG. nak pam susu sementara Maryam tgh tido ni. BABAi!!!

Nota : To  adik Ifa, thanks sbb tag akak. nnt bila akak dah sehat nnt n dah de kelapangan akak buat k. Busy sket la dik lately.



signature blog

Wednesday, June 9, 2010

Maryam Atas Carpet

Skang ni Maryam semakin tau yang namanya ialah Maryam bila orang panggil nama dia. We are so happy that we can video every precious moment of her. =). We will upload lots of her video after this! Yay!


Nota: Sila abaikan bunyi backgroud yang anda dengar ye (bunyi breast pump tu.hihihihi)


signature blog

Maryam kena cucuk!





signature blog

Tuesday, June 8, 2010

Scottish Born Baby


Cuba telitikan gambar di atas.. Awek cun berbaju purple berbelt putih itu (maaf. dia sudah berpunya)..sedang mendukung baby separuh bogel kan... itulah yang terjadi apabila our scottish baby, Zara Maryam berada pada suhu 22 darjah celcius. PANAS hingga terpaksa separuh bogel.hehehehe




Nota: Kepada atuk, nenek, granny, baba -------> sila pastikan anda memasang aircond taun depan (sbb ZM nak balik taun depan lawat sume orang di Mesia) di rumah masing2 memandangkan cucu anda tidak tahan panas.






signature blog

Monday, June 7, 2010

Day 1 : Lab work begin. Day 1 : Maryam away from me

Yeah. Arini saya officially started my labwork. Phewww...quite exhausted after having a loooooooong break.hehe.
And arini jugak la Maryam berjauhan ngan saya for the 1st time. We sent her to Ibu Hawa, the Supernanny (^_*)

Pagi2 tu masa siapkan Maryam, I was crying...sob..sob..sob..Menangis sbb tak dapat imagine that I will be away from her for more than 5 min. Before this we are always together-gether when Mr Amien go to university but now Maryam...mommy is the one who need to go to uni..

Also, arini kat uni, saya dah start buat labwork. Took my plant material from cold room @ fifth floor (of course with help of RuAn and John). Then, John help me to dry the sample and I will grind it tomorrow ( I will meet John around 11 am and he will teach me how to use grinder). After that I went to RuAn's lab and she was teaching her MPharm student how to do liquid-liquid partition (aqueous layer mix with organic layer in order to get rid of sugar/ salt from the extract). She asked me to watch and learn and of course I am happy to do that. Happy also to smell again all the chemicals such as ethyl acetate and acetone (.haha.chemist yang gila!)

I finished my labwork around 3 pm and I went straight to Hawa's house to meet my sweetie pie (am miss her olredi lorr...) and Mr Amien reached there earlier. Hawa told us that she was behaving nicely. (Maryam tau kot mommy n daddy dia kene pegi school..) Million thanks to Hawa and Kols sbb tlg jagakan Maryam (siap mandikan sume.. =) senang sket keje daddy n mommy..hehhehe)

Tomorrow, we will send her again. Will I cry again?




signature blog

Friday, June 4, 2010

Hadiah dah pos!!

Saje nak bitau kat pemenang contest aritu yang hadiah u ols saya dah pos semalam! Yay!!! (soli ye lambat sket pos sbb tak bape sehat le beberapa arini.)



Anyway, InsyaAllah hadiah u ols akan sampai kt depan pintu dalam masa seminggu-2 minggu lagi.


Nota: Nanti kalau dah dapat hadiah tu, sila inform kat saya k. Kalau tak dapat pon sila bitau. Leh saya cek kan kat Post Office.





signature blog