Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, July 2, 2010

Nyam nyam so yummy!!!!!!!

Aritu saya sempat belajar wat kuih buah melaka ngan Kak Ira. It seem so easy like ABC. So soknye trus g Chung Yin beli Tepung Beras Pulut. Gula Melaka memang dah beli sebelum ni. Balik2 je umah dah besemngat nak wat ni..tup tup lupe beli desiccated coconut. Ala!!! tak besh la plak..seb bek kat tesco ade..hehehe..so malam tadi lepas je orang tesco deliver barang (kat sini saya beli groceries by online je..senang. takyah berat2 nak angkut.) trus rembat desiccated coconut dan masa utk membuat kuih melaka pon bermula (Mr Amien pon bersemangat nak makan kuih peberet dia ni!)

Bahan2

1. Tepung Beras Pulut
2. Gula Melaka (potong dadu)
3. Desiccated coconut 
4. Pewarna hijau
5. Air
6. Sedikit garam

# slalu orang bubuh jus pandan tapi saya tader so saya tak bubuh k..






Cara2 membuatnye

1. Bancuh tepung dengan air. tuang air sedikit demi sedikit tau. jangan lupe bubuh garam sket n pewarna ijau. Pastu uli sampai tak melekat and boleh dibentuk bulat2.. Biarkan dalam 10 minit camtu.

2. Ambil sedikit adunan tepung dan bulatkan cam ball. pastu leperkan ball tu n masukkan gula melaka. then bulatkan balik ball tadi

3. After that, masukkan ball dalam periuk utk direbus. bile ball dah timbul boleh la angkat n toskan

4. Tuang sedikit desiccated coconut dalam piring n taruk sedikit air. pastu gaul

5. Kemudian gaul ball tadi dengan desiccated coconut tu n YAY kuih buah melaka sedia utk di ngap!!



First Trial : Malam tadi




Second trial : Pagi ni..





Nyam nyam sooooooooo delicious!!!!





signature blog

4 komplen:

tiefazatie said...

wah..senang je kan kak..hihi..ifa dh wwat dh aritue..hihi

Mrs. Amien said...

aah..sangat2 senang..lgpon skang org jual mahal kan ifa..baik wat sendiri..buat time bulan pose nnt mesti lagi besh.. =)

tiefazatie said...

aah kak..mg bgus wat sendri ja nie..=)..mg mhl pun skrg nie kalu beli2 nie..xpuas..hihi

ayuku said...

kak ida..sy amik resipi ek :)

Post a Comment