Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, January 13, 2011

Umi, entri ini untuk awk... (^_*) PART 1 : PhD oh PhD

Susunan: Qiera, Saya, Umi


Yang paling kanan sekali ialah Umi. Umi ni adalah rakan seopis saya kat UnisZa dulu..sama2 tutor tapi dia kat Fakulti Pertanian dan Bioteknologi while Qiera n saya kat Fakulti Teknologi Makanan. Anyway, three of us were housemates back in Kuala Terengganu. Diorang ni mmg best, sempoi, happening!! I can't wait to reunite with u guys in UnisZA!

Umi n Qiera sambung master 2 bulan awl dari saya. Umi pegi wat master kat UPM bersama Perodua MyVi orennye..heeeeeeeee =) specify in Post Harvest Research. Semalam saya terima msg kat FB dari Umi mntak saya update blog saya n cerita tentang kehidupan saya kat UK as a PhD student, wife and mother. Dia tanya sonok ke buat PhD kat obesi..susah ke?senang ke?mmmm...ni saya tengah nak reka ayat....



Sebenarnya cita-cita saya nak dapat PhD di obesi by 30 yrs. tak kesah le mana2 asalkan obesi. Tapi saya cuma dapat second class upper je time degree dulu. pastu dari local uni je. UKM. so nak marketkan diri utk mintak scholarship wat master agak susah. rata2 potential sponsor mahukan 1st class atau cgpa 3.5 and above. saya tidak sampai di tahap itu. jadi ketika tu harapan nak wat master terkubur..maka saya decide utk kerja dulu cari pengalaman.

Alhamdulillah. saya dapat kerja as Research Assistant kat Cancer Research Initiatives Foudation (CARIF). Banyak yang saya belajar n gained while I was working there. Millions of thanks to Hong Boon (boss saya ketika tu) yang banyak mengajar saya menjadi seorang researcher. Yg menjadikan saya lebih matang dalam dunia research. Di CARIF, saya berpeluang membuat poster presentation 2 kali. 1st time kat PWTC for 12 Asian Chemical Congress. 2nd time saya present poster kat Italy organized by European Science Foundation. siap dapat jumpa pontential supervisor Prof Mark Rizacassa  from Uni Melbourne Australia (mula2 saya mintak kat wat PhD kat Ausie under organic synthesis). Penting bagi seorang researcher utk present their work kat conference. tak kisah la poster or oral. boleh boost your confident time present. boleh jumpe other researchers yang buat research bidang yang sama n tukar2 pendapat n pandangan. n if you are lucky, probably boleh jumpe potential boss bila dah abih PhD nnt kalau2 nak wat postdoc kat lab dia ke.. 

Di CARIF juga saya dapat belajar mempublish paper kat journal. Condition yang perlu dipenuhi kat CARIF kalau g conference kat obesi, 6 months after that mesti publish paper. Again, Hong Boon taught me how to cite paper, how to write paper. Alhamdulillah, my first paper was published in Antonie van Leeuwenhoek. Impact factor takde le sehebat Nature tapi okie le for fresh starter.hehe..happy sangat2..again amat2 penting bagi researcher utk mempublish paper sebanyak yang boleh dan lebih baik kalau dapat publish paper kat journal yang impact factornye tinggi. Itu salah satu cita2 saya utk finishkan PhD kat UK ni. harap2 dapat publish kat journal2 seperti Journal of Natural Product ataupun Bioorganic Medicinal Chemistry ke.. (setiap research area ade journal2 yang berbeza. contoh yang saya bagi tu applicable utk bidang saya).

Semasa saya kerja di CARIF dulu, byk gak saya apply scholarship cam KPT, Khazanah Foundation, Yayasan Sime Darby, Yayasan Felda, MARA, JPA tapi mmg susah le nak dapat kalau anda bukan 1st class student n tak dapat offer kat Harvad Uni, John Hopkins Uni, Oxford Uni or Cambridge Uni. 

N kat mesia ni time tu kalau nak further study, kebanyakannya kena join academic cam jadi tutor ke, lecturer ke kat IPTA baru dapat peluang nak buat PhD kat obesi. tak macam skang..even orang awam pon leh wat master/PhD under scholarship MOHE. setakat ni they all sponsor kat local Uni je. kalau de sape2 beminat ni link dia ye..



nak jadi tutor kat IPTA cam UKM, UM, UPM, USM (IPTA otai2 le ni) memang tak layak sbb cgpa tak sehebat mana n saya tader MSc time tu..jadi saya pon meneruskan pencarian kat IPTA2 yang masih fresh n baru macam UniSZA (formerly known as UDM). sangkaan saya uni baru ni mesti senang sket nak dapat sbb they all mmg perlukan academician. And I think it is true. =) saya dapat post tutor di Kuala Terengganu.huish mak oii...jauhnye...taper2 demi merealisasikan impian PhD saya kat obesi, saya tak kesah kena kerja di mana sahaja. lgpon KT best gak pe. TAK JAM langsung. tenang hati.hehe.

And lagi satu sebelum saya jadi tutor kat Unisza tu awal2 saya dah amek IELTS, apply banyak2 universiti (de gak la dalam 10 uni in the world saya apply). kirenye well prepared le ni..most of the uni yang saya apply tu utk organic synthesis tapi dekan time tu nak saya wat natural product chemistry..so I have to reapply again to other potential SVs and one of them is in University of Strathclyde. and sume ni betul2 time consuming. sbb saya tader master sume orang ingat saya nak wat master n polisi KPT time tu kalau wat master kene kat mesia.saya tanak wat kat local.umur saya makin meningkat.camne nak merealisasikan impian PhD di obesi by 30 ni??pernah gak saya cam dah redha je taper le wat le master dulu kat UiTM.dah apply sume dah.

tapi rezeki Allah ni mmg unpredictable. saya dapat offer wat PhD from Uni Strathclyde, Uk. tapi risau gak sbb kuota UK utk every IPTA very limited. time tu KPT bagi 11 placement utk 1 IPTA. bayangkan satu uni, yang banyak2 fakulti, yang banyak2 department ni staffnye kena berebut utk dapatkan tempat kat UK. Oleh itu hati saya berkata saya mesti bertindak pantas. Maka saya isi sume borang2 utk SLAB n anta kat Pendaftar. after that kene tunggu meeting nhan TNC akademik. lulus baru leh bawak meeting KPT. alhamdulillah saya lulus so tunggu result KPT lak..hish2..mmg tak tdo lena di buatnye...nasib baik berdasarkan cerita orang Jabatan Pendaftar kuota UNisza utk UK de 8 lagi time tu.. lega le sket bile dengar tp masih belum pasti...ape2 pon leh terjadi..yang penting doa n tawakkal kepada Allah sbb saya amat2 percaya pada rezeki Allah..


teringat lagi time tu bulan May g Pulau Kapas ngan Mr Amien n Bang Jiz..tiba2 dapat call dari  Cik Hanis , staff Jabatan Pendaftar bitau permohonan saya wat PhD kat UK lulus!syukur alhamdulillah!!!!!

saya bitau berita ni kat emak abah, kat family Mr Amien..n next 2 weeks nye...

datang le rombongan meminang dari keluarga Mr Amien..ngeeeeeee.... =)

mak n abah saya tak bagi saya wat PhD sorang2 kat UK kena bawak suami kata mereka.

maka pada 26 Setember 2009 saya pon berlepas ke Glasgow untuk memulakan episod baru sebagai seorang PhD student, wife and mother to be..

For my dearest adik Umi,
Anggapkan perjalanan master awk di UPM sebagai bekalan sekiranya awk wat PhD di obesi nanti..pasti ketika itu awk lebih bersedia n matang berbanding sekarang.

Persediaan awl utk sambung PhD adalah penting. pastikan awk uruskan semua setahun sebelum awk plan nak sambung PhD.

support dari keluarga n insan tersayang adalah amat penting utk awk sambung belajar. AMAT PENTING.

akhir sekali percaya lah yang rezki Allah. akak tak sangka akak yang cume 2nd class upper, tader master berpeluang menyambung PhD kat UK ni. bukan sebab akak bijak tapi sebab rezeki Allah. Syukur alhamdulillah =)

Umi, episod seterusnya : PhD and Pregnancy (^_^)


signature blog 


6 komplen:

mama_umar_maryam said...

blh x mcm nk nanges bc entri nih,saemlah dream kite T_T, tp zt blm smpi lagi..hehehe

Anonymous said...

congrats on your achievement
I nak tanye you skip master, buat phd terus ke?
If so phd tu 3 tahun ke 4?

Mrs. Amien said...

basically I wat phd trus sbb uni of strathclyde offer phd so usually phd kat sini 36 month camtu. tp kalau need to extend boleh extend until 1 year.

hazmirhamid87@gmail.com said...

salam..congrats. sy juga sprti awk..berhasrat utk mempunyai PhD before 30. now I am 24..have another 6 years to achieve my dream. I am graduated in Food Sc & Tech from UPM..Interested to be a tutor..get my Msc.. and PhD.. however, requirement to apply tutor at FSTM UPM is quite high..3.50 & above..=( I need your help to guide me how to apply a tutor at FTM UnisZA..what is the requirements? If you dont mind, can you email me to my email address (hazmirhamid87@gmail.com). thanks for your help. wish you all the best and hope I can be like you sooner..=)

Anonymous said...

salam sis...tahniah cuz dpt offer study kat oversea...same as previous comment by hazmirhamid, i would also like ask your help to guide me how to apply a tutor at UNISZA ?.... i am graduated in accounting from uitm....i am really grateful if you can assist me.... if you don't mind can you email me regards that matters.. (angel_rja@yahoo.com)... thanks and i really appreciate your help... wish you all the best in your journey.....

BISHANANI OMAR said...

Tahniah

Post a Comment