Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, April 22, 2010

Mission 100410 (Part 2)

hehehhehehe...kite sambung k drama ni. saya ade free time arini sbb Granny bwk Maryam jalan2 g park.huhuhu.

Anyway, after dah amek epidural tu...mmg la tak rase sakit contraction.huhu.HIGHLY RECOMMEND kepada first mommy yang takut cam saya ni.hehehe.MMG membantu sangat2. cume de rase  pressure kat bahagian punggung je. tu pon tak sakit sgt.stil leh tahan. But the problem is baby dlm perut tu asik SLEEPY je memanjang and my contraction lak too frequent and too short. so tak sempat nak stresskan baby tu. n lagi satu suppose nye position baby adalah ANTERIOR (muka baby menghadap belakang) cam gambar bawah ni


ANTERIOR POSITION

Tapi baby dalam  womb ni bukan dalam position Anterior tapi dalam position POSTERIOR (sama ada muka baby menghadap depan atau sisi kanan atau sisi kiri.)


POSTERIOR POSITION

Oleh sbb baby dah engaged lama sangat, pastu dilation lak only 8 cm after several hours n baby is sleepy n lagi2 position baby dlm keadaan posterior MAKA..................... doctor pon wat keputusan utk wat 
..
...
..
...
...
..
...


C-SECTION. 

WHAT?????????????????????????

C-Section???? tak penah terlintas kat pikiran ni nak dibedah. cane ni?selamat ke?dah la saya tak baca ape2 pon pasal c-section ni (bajet bersalin normal la tu). So my advise kat mommy to be please baca sume option of delivery so that u can prepare youself mentally and physically. jangan jadi cam saya. nak gelabah pon dah tak sempat. cume kena redha jela kan.

So again, anaesthetist pon kene inject local anaesthetic drug kat saya tapi time dia inject tu saya dapat rasa basah kat belakang saya. so saya cakap la camni kan

 Saya : I think I can feel wet.
Anaesthetist: It is not wet, it is cold. You feel cold right?
Saya : No, I think it is wet
Jen : Perhap better we take a look.

So Jen pon angkat le badan saya utk check n they all discover that it is true yang mmg basah which mean ade leakage. Nasib baik le saya mengadu basah n Jen pon insisted nak check belakang badan saya kalau tak pe la jadi kan........ So they need to re-do again utk process injection anaesthetic drug (they all buat kat operation theatre........)

So by 2 pm camtu ( saya pon dah tak ingat waktu........) saya pon kene dibawak ke operation theatre n Amien leh ikut saya masuk dalam utk bagi semangat. Sesampai je dalam bilik tu saya kene duduk utk diinject pastu after 5 min anaesthetist pon check sama  ada drug tu berkesan ke tak. Check2 kaki kiri saya mmg dah numb sbb nak angkat pon takleh tapi kaki kanan still leh angkat even after 15 min. But they all proceed je sbb bile anaesthetist tu sembur sumting yang sejuk (saya pon tak ingat pe ntah tu.alcohol kot) saya tak rase  pe2 pon kat kaki kanan.

Tak ingat bape orang yang operate saya tapi Amien setia berada disamping saya, pegang tangan saya kuat2..bagi semangat. (mmg takut time tu. tawakkal kpd Allah je) n Jen pon sama gak..setia tunggu kat situ. De la terasa perut di potong tapi tader la rase sakit. cume time they all nak bukak lebih besar, saya mmg rasa sangat SAKIT bahagian kanan n saya jerit.......................................

PAIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pas dengar saya jerit tu cepat2 doctor2 stop operate n decided nak bagi general anaesthetic (maksudnye saya takkan sedar while they do their work). Oleh itu Amien diminta keluar. n Jen still lagi kat situ n siap cakap lagi kat saya "Dont worry my dear, I will always be here." Terharu gile lak sbb saya yang tak akan sedar ni pon, Jen stil nak bitau dia ade temankan saya.

N lebih terharu bile Amien still tunggu kat luar operation theatre even though dia leh tunggu kat waiting room ngan mama. Tapi Amien tetap nak tunggu saya. UWA!!!!!!!!!!!!!!terharu giler.........(ni yg wat saya makin cinta pada Amien)

So tepat 2.59 pm baby girl pon selamat dilahirkan. Jen pon tunjukla pada Amien n bitau baby ni akan dibawa kat waiting room with mama so kalau Amien nak g tgk baby kene tunggu kat sana. Tapi Amien tetap tanak berganjak.stil nak tunggu saya kuar dulu baru dia follow. Saya lak takleh kuar awal sbb condition saya kurang elok. Saya kehilangan 2000mL ( 2L) darah approximately 1 botol besar air Coke tu (orang kata banyak gak darah hilang tu). So lama gak saya dalam theatre tu. Pas saya dah kuar baru Amien ikot n mama yang jaga baby. Saya dimasukkan kat ward pe ntah utk pantau keadaan saya. Amien bitau lama gak saya tak sedar sampaikan baby minum susu pon Amien yang pegang baby.

Bile saya sedar2...Amien bitau saya yang we all dapat baby girl. Berat dia 3.458kg.hehehhe..berat gak anak saya ini.Syukur Alhamdulillah saya selamat. Semua selamat.....cuma saya masih lemah lagi.nak gerak pon takleh. nak kencing pon daalam urine bag je. Pendekkan cite 8 hari gak saya kat hosp (dari sblm bersalin sampai selepas bersalin) n mmg banyak pengalaman yang baru buat saya.

Anyway, terima  kasih kepada keluarga and rakan2 yang sentiasa doakan keselamatan saya n baby. N Amien n saya pon decided utk namakan anak kami :

ZARA MARYAM



yang bermaksud Zara = Puteri, Maryam = Ibu Nabi Isa. you can call her Zara or Maryam but Amien n I decided to call her Maryam.

Kepada Maryam, daddy n mommy amat2 sayangkan Maryam. Walaupon byk dugaan n drama sepanjang process labour ni , tapi it is truly worth to have you sayang...............MUAHSSSSSSSSSSS.....

XOXO

FINISHED


10 komplen:

Yanti Padli said...

huhuhu...takutgak ni..bile baca ur experience..tp baby sungguh comel..tak tau nak kata muke sapa..mayb korng berdua la..

qiera kamil said...

congratulations kak..!!alhamdulillah smua selamat..zara maryam cute sgt...hehe

Zarina said...

alid,syahdu nye bace experience alid. alhamdulillah sume nye dah slamat. update la lagi on maryam especially her photos.

Nina (KMPP)

Mrs. Amien said...

yan: tu la takut kan..Alhamdulillah sume selamat.hehe...pas 2 weeks ni pon kitowg tatau lg Maryam ikot muke sape..kene tggu 1 month kot ek..

Qiera : Tq Qiera!!awk pon tke care k. dun forget to read about C-section too. Dont follow me k. Sbb kite tatu pe yg berlaku nnt.

Nina : hehee..thanks nina. InsyaAllah Alid akan update gambar Maryam byk2..

nuyu_ai said...

tahniah ida..
xtau pun ida kne c-section..
mmg mendebarkan sbb kite ingt kite boleh bsalin normal..
apepun, semua dh slmt..jg ank pemberian Allah elok2..

Mrs. Amien said...

thanks kak Nuyu. =)
akak halida cube jaga Maryam sebaik mungkin..

siti khalijah said...

ko c-sec ke ngah? aku ingat normal.. kena pantang lagi berhati2 la ko nampaknyer.. jangan buat kerja berat n curi minum air batu. kalau x nnt x sampai setahun ko akan rasa effect dier..

jiejah said...

lorrr c sec ke lid?? hrtu tak khabor pon ish3..taperr, ble jek try normal pasni =p

Mrs. Amien said...

adik: aah. aku kene sect time deliver maryam ni. tp Alhamdulillah sume ok. Aku pon dah makin sehat. =)

jiejah: hehehe..aritu tak sompek nak cite la jah...pasni..lama sket nak de baby lg. sy mahu pakai implanon.heh

jiejah said...

hahaha implanon..i loikeee!! takyah pikir2 kan, senang =p

Post a Comment