Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, April 27, 2010

Jadual Breastfeed Maryam

Buat masa skang ni jadual breastfeed Maryam approximately every 3 hours (1 hari dalam 6 kali Maryam akan menyusu)

1. 9.00 am (1st round)
10.00 am - 1.00 pm she will sleep

2. 1.00 pm (2nd round)
3.00 pm-6.00 pm she will sleep (Mommy pon akan tido sekali)
During this session selalunya Maryam takkan tido terus. Dia akan ajak kita sembang2 ngan dia. Kalau tak sembang mesti Maryam nangis. I noticed this sbb everytime saya pangku Maryam sambil tengok my laptop mesti dia bising merengek. She want my attention. So selalunya saya spend about an hour nak sembang2 ngan Maryam and cuddle her until she sleep again...

3. 6.00 pm (3rd round)
7.00 pm-10.00 pm she will sleep
Time ni Mommy still energetic n 'normal' lagi

4. 10.00 pm (4th round)
11.00 pm - 3.00 am she will sleep (Mommy and Daddy akan tido jugak)

5. 3.00 am (5th and 6th round)
Ni yang session paling kritikal. Mommy akan breastfeed Maryam 2 times ( interval tu dia akan siap poo lagi. pastu tanak tido.) maryam nak ajak sembang-sembang. Usually this session mmg daddy dia akan take incharge. daddy dia yang akan sembang2 and layan Maryam.Mommy dia akan jadi cam Zombie je time ni..bangun bile Amien cakap "Mommy, Maryam is hungry mommy".. Pas dah siap breastfeed tu Amien akan amek balik and cuddle our little Maryam sampai dia tertido. Zillion thanks to Amien sbb really supportive and understanding. Without him, I am 100% sure that I can't cope with Maryam.

3.00 am- 5.00 am ( Mommy akan tido while daddy akan jaga Maryam yang tanak tido)
5.00 am-6.00 am ( Mommy akan bangun so that daddy leh tido sampai pagi)

6.00- 9.00 am she will sleep

So, in the end what I would like to point out, bila kita dah ada baby ni, we need to learn and adapt with her lifestyle. Especially bile kita breastfeed. It is really2 demanding. We need to prepare ourself mentally and physically. Skang ni baru la paham pengorbanan mak saya yang besarkan saya. Patutlah Allah SWT meletakkan ibu pada darjat yang tertinggi selepas Allah SWT dan Baginda Rasulullah SAW dan 3 kali ganda lebih dari seorang ayah. Oleh itu, saya akan cuba gembira n enjoy menjadi Mommy Maryam.

Note : Sekiranya daddy ada ketika itu, daddy la yang akan menukar nappies Maryam. Saya hanya buat bile Amien tiada di rumah. Thank you Daddy.....MUAHHHHHHSSSSSSSS..........

0 komplen:

Post a Comment